Oplichters !!!

De federale politie en Microsoft waarschuwen voor oplichters !

Afgelopen week kregen honderden mensen in ons land een telefoontje van fraudeurs die zich uitgeven voor Microsoft-medewerkers. De oplichters bellen hun slachtoffer op met de smoes dat er problemen zijn met hun computer. Zo vragen ze bijvoorbeeld om Windows 8.1 terug te zetten naar Windows 8; of maken ze het slachtoffer wijs dat er een virus op de computer staat en bieden ze hun diensten aan.

De oplichters proberen uiteindelijk het slachtoffer vertrouwelijke gegevens te ontfutselen en vragen te surfen naar een bepaalde website. Nadat de gedupeerde de bewuste website heeft bezocht, kunnen de oplichters van op afstand zichzelf toegang geven tot de computer van het slachtoffer. Daarna vragen ze het slachtoffer te betalen voor de bewezen diensten. Indien de gedupeerde niet wil betalen, dringen ze aan of blokkeren ze zelfs de computer.

Aangezien ze de kans kregen om kwaadaardige software op de computer van het slachtoffer te installeren, blijft deze onder controle van de oplichters, zelfs zonder dat het slachtoffer dit merkt. Zo kan de gedupeerde in de toekomst opnieuw slachtoffer worden van andere praktijken zoals spionage, oplichting of afpersing.

Meer info op http://www.polfed-fedpol.be/presse/presse_detail_nl.php?recordID=2693

Labels