Lokale Politie Zaventem zet in op een veilige schoolomgeving

“Zoals ieder jaar bij de start van het nieuwe schooljaar zet de lokale politie van Zaventem ook nu extra in op veiligheid aan de schoolomgeving.  Sedert 1 september voert de lokale politie bijzondere controle uit aan de scholen gelegen op het grondgebied van groot Zaventem. Preventie blijft essentieel. Wie in overtreding gaat wordt gewezen op de gecreëerde gevaarsituatie, maar wie hardleers is krijgt een sanctie. We willen vooral dat de opgelegde reglementering correct wordt opgevolgd, zodat onze bevolking, zowel kindjes,  jongeren als ouderen minder risico lopen.”, zegt burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans.

Veilige schoolomgeving

Aan het begin- of einduur van de school vatte de wijkagent post aan de basisschool in zijn wijk. Ook de inspecteurs van de toezichtploegen namen deel aan het schooltoezicht. Zij namen hoofdzakelijk de secundaire scholen van Zaventem voor hun rekening omdat daar een veel grotere concentratie van mensen aanwezig is. Het merendeel van de toezichten werden te voet of met de fiets uitgevoerd zodat de politiemensen gemakkelijker aanspreekbaar waren voor de burgers.

Naast  28 preventieve waarschuwingen dienden er jammer genoeg ook een vijftal processen-verbaal uitgeschreven te worden.

De waarschuwingen die gegeven werden, hadden vooral te maken met inbreuken op de mondmaskerdracht. Op de eerste schooldag was er zeer veel volk aanwezig op het Kerkplein. De meeste scholieren en zelfs sommige leerkrachten droegen geen mondmasker en gingen hierover in discussie. De politieploegen hebben redelijk wat personen attent gemaakt en verwittigd. Er zal meer ingezet moeten worden op de sensibilisering bij de scholen.

Een tweede veel voorkomende inbreuk is het fout parkeren. Voertuigen worden tegen de rijrichting in geparkeerd of op de verkeerde plaats gezet (bv. op het trottoir). Men houdt geen rekening met voldoende afstand van geparkeerd voertuig ten opzichte van oversteekplaats, een kruispunt of de doorgang van het voetpad. Vooral in de Hoogstraat ter hoogte van het  nieuw politiecommissariaat wordt er voortdurend op het voetpad geparkeerd, wat de vlotte doorgang van de voetgangers bemoeilijkt.

Tenslotte werd vastgesteld dat de schoolgaande jeugd veel afval achterlaat en maaltijden nuttigt binnen een zone waarin mondmaskerdracht verplicht is.

“Niet alleen in het begin van het schooljaar, maar ook de rest van het jaar zal de politie blijvend aandacht geven aan verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Een veilige schoolomgeving is niet enkel de verantwoordelijkheid van de gemeente en politie, maar van iedereen!”, aldus burgemeester Ingrid Holemans.

Labels