Kleurcodes bij vakantiebestemmingen - verplichte testen en quarantaine

De Nationale Veiligheidsraad heeft niet-essentiële reizen beperkt tot Europese landen. De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft ondertussen echter beslist om een lijst met kleurcodes in te voeren voor vakantiebestemmingen in Europese landen. Vertrek je op reis, check dan zeker eerst www.diplomatie.be. Er zijn drie kleurcodes van toepassing.

De rode zones zijn steden, regio's of landen die opnieuw in lockdown zitten. Hiervoor geldt een reisverbod. Reizigers die uit deze plaatsen terugkeren, zullen als 'hoogrisicocontacten' behandeld worden: dit betekent dat ze zich moeten laten testen en 9 dagen in quarantaine moeten blijven.

De oranje zones zijn steden, regio's of landen waarvoor een verhoogd gezondheidsrisico is vastgesteld op basis van zogenaamde objectieve epidemiologische criteria. Voor deze gebieden wordt reizen sterk afgeraden. Reizigers die terugkeren wordt gevraagd een test te laten afnemen en in quarantaine te gaan.

De groene zones zijn veilig; reizen is hier mogelijk. Er worden geen bijzondere beperkingen opgelegd, behalve de gewone gezondheidsmaatregelen.

De website van de FOD Buitenlandse Zaken, www.diplomatie.be, werd ondertussen aangepast. Per land, regio of stad wordt de toestand op die plaats aangegeven, samen met een gepaste kleurcode.



Mensen ook effectief kunnen testen en opleggen om in quarantaine te gaan, is een bevoegdheid van de deelstaten. Die zullen daartoe de nodige decreten of ordonnanties uitvaardigen. Het Vlaams parlement deed dit gisteren al en het decreet wordt weldra gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dat betekent dat deze maatregelen voor de Vlamingen dan meteen al van kracht zullen gaan. In Wallonië en Brussel vond er nog geen stemming plaats, maar dit zal ook niet lang meer op zich laten wachten.

 

Bron: Nieuwsbrief Federale Politie

Labels