Bestuurder uit het verkeer geplukt 17/11/2020

Op dinsdagochtend merkte een anonieme verkeersploeg van onze politiezone een voertuig op dat sportief rijgedrag vertoonde. Bij het narijden merkten de vaststellers dat het voertuig problemen had met de ophanging en mogelijks niet in orde zou zijn met de technische controle.

Hierop werd het voertuig uit het verkeer gehaald en werd er overgegaan tot controle.

Het voertuig stond ingeschreven als een voertuig van grijze kleur, daar waar het gecontroleerde voertuig rood van kleur was. Bij nadere controle stelden onze mensen vast dat de boorddocumenten die hen werd voorgelegd een ander voertuig van hetzelfde merk en type betrof. Het voertuig was dus niet verzekerd en ingeschreven.

Ook de technische keuring ontbrak, waarop onze diensten het voertuig begeleidden naar het dichtstbijzijnde keuringsstation. Daar werd het voertuig verboden tot het verkeer.

Bij een fouille van het voertuig werd nog eens een hoeveelheid cannabis aangetroffen, waarop de bestuurder werd onderworpen aan een speekseltest, welke positief resulteerde voor gebruik van THC (cannabis).

Het rijbewijs van de bestuurder werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken en het voertuig werd getakeld wegens niet-verzekering.  

De bestuurder mag zich tevens aan een serieuze boete verwachten.

Weet dat je voor niet-verzekering gestraft kunt worden met een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van 800 euro tot 8.000 euro, of met een van die straffen alleen. Onder invloed van verdovende middelen wordt gestraft met een geldboete van 1.600 euro tot 16.000 euro.

Daarboven zal, bij een veroordeling wegens niet-verzekering en rijden onder invloed van verdovende middelen, de bestuurder zich mogen verwachten aan een periode zonder rijbewijs.

Bij een tweede veroordeling van een zware verkeersovertreding, dit binnen de drie jaar na een eerste veroordeling van een zware verkeersovertreding moet de rechter het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig van ten minste drie maanden uitspreken en het herstel van het recht tot sturen afhankelijk maken van het slagen voor de vier examens en onderzoeken. Bij een veroordeling wegens niet-verzekering en onder invloed rijden van verdovende middelen is dit dan meteen van toepassing.

“Wie dit soort overtredingen begaat is een gevaar voor onze samenleving, die orde en regels nodig heeft voor ieder bescherming. Gelukkig staat onze lokale politie permanent in voor de veiligheid van de hele bevolking, en controleert ze waar en wanneer nodig op Zaventems grondgebied.”, aldus burgemeester Ingrid Holemans.

Labels