Actie tegen sociale fraude i.s.m. de inspectiediensten

Zoals reeds eerder gezegd, draagt ook de politie haar steentje bij in de strijd tegen allerlei vormen van sociale en fiscale fraude.

Op zaterdag 26/06/2021 vond in dit verband, op vraag van de arbeidsauditeur, een grootschalige actie plaats. Een 14-tal handelszaken in Groot-Zaventem kregen onaangekondigd bezoek. Het ging om kappers, carwashen, restaurants, een doe-het-zelf zaak, een krantenwinkel, een meubelzaak, een massagesalon, een welness en tot slot ook de werf van ons eigen politiecommissariaat.

Er werd gecontroleerd op de naleving van de correcte aanmelding van werknemers in het register Dimona/Limosa, alsook nazicht gedaan op de naleving van de wetgeving inzake sociale zekerheid. Onze diensten werkten hiervoor samen met inspecteurs van verschillende inspectiediensten: RIZIV, RSVZ, RVA, FOD Financiën, FOD Werkgelegenheid en RSZ.

Het was een mooie samenwerking die heel wat resultaten opleverde: 9 pv's illegale tewerkstelling, 2 pv's sluikwerk, 3 pv's zwartwerk, 3 pv's ​niet respecteren van de deeltijds​e arbeid, 1 pv voortzetting activiteit na faillietverklaring, 1 ​pv niet correcte registratie van de "witte kassa". ​​Een aantal handelszaken dienen nog bijkomende documenten over te maken en zullen verder worden opgevolgd door de inspectiediensten.

Uiteraard hadden onze inspecteurs ook oog voor de naleving van de huidige coronamaatregelen. Er werd 1 pv terzake opgesteld, voor het niet ​naleven van de opgelegde maatregelen inzake hygiëne en het weigeren tot dragen van ​een​ mondmasker ​door de uitbaatster van de handelszaak.

In de toekomst zullen er nog soortgelijke acties op het programma staan.

Labels