10 september is de internationale dag ter voorkoming van zelfdoding

Op 10 september is het 'Wereld Suïcide Preventie Dag' (World Suicide Prevention Day). Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen.

Wereld Suïcide Preventie dag

Zelfmoord is een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Jaarlijks sterven een miljoen mensen door zelfmoord. Dat is meer dan het aantal mensen dat in oorlogen of bij terroristische aanslagen om het leven komt of vermoord wordt. In 2020 zal het aantal zelfdodingen tot 1,5 miljoen mensen per jaar zijn gestegen.

Zie je het even niet meer zitten? Heb je nood aan een luisterend oor? Zit je in een crisis door de hele corona-crisis? Problemen op school of in je gezin?

Bij de lokale politiedienst, kan je steeds terecht bij je wijkagent of het team sociale recherche van onze politiezone.

Praat erover!

  • met een vriend, een familielid, een naast iemand, een leerkracht, een collega,...
  • met de gratis Zelfmoordlijn (noodnummer 1813 of via chat) of een andere hulplijn waar je met een vertrouwenspersoon in alle anonimiteit over je gevoelens en gedachten kan praten
  • www.ontrackagain.be (= een online toolkit)
  • met je huisarts of een andere hulpverlener (psycholoog, psychiater,...). Zij kennen de problematiek van zelfdoding en zullen hun best doen om je te helpen
  • maak een afspraak bij een therapeut, psycholoog of psychiater

Labels