Moet ik mijn (huis)dier laten identificeren en registreren?

In 2014 is de politiezone HerKo 204 keer moeten tussenkomen omwille van loslopende of onbeheerde dieren. Het chippen of registreren van een dier is bijgevolg belangrijk om snel de eigenaar terug te vinden en het dier te kunnen herenigen met zijn baasje. Hieronder vindt u beknopte info over de al dan niet verplichte identificatie en registratie van uw dier.

Vergeet zeker niet de gegevens in de chip tijdig te laten aanpassen indien de verantwoordelijke van het dier wijzigt, u van adres verandert, indien uw telefoonnummer wijzigt,...

Honden

Alle honden geboren na 1 september 1998 moeten verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden in een centrale databank. De identificatie gebeurt met een microchip of een tatoeage. Sinds juni 2004 dienen honden eveneens verplicht een paspoort te hebben als ze met hun baasjes meereizen buiten de landsgrenzen. Wanneer de identificatie ten laatste dient te gebeuren en andere informatie vindt u terug op www.dogid.be.

Katten

Voor katten is er in België nog geen verplichting tot identificatie, uitgezonderd voor professionele fokkers die katten doorverkopen. Voor buiten lopende katten is het echter wel aangewezen om ze te laten chippen of ze bijvoorbeeld op zijn minst te voorzien van de contactgegevens in een kokertje aan een halsbandje. Dit vergemakkelijkt de hereniging tussen baasje en dier, of bij een eventueel aangereden dier kan het baasje sneller op de hoogte worden gebracht.

Paarden/ezels

Ieder paard, ezel of pony dient sedert begin 2010 ook correct geïdentificeerd en geregistreerd te zijn. Deze identificatie dient te gebeuren voor het einde van het jaar waarin het dier geboren is of uiterlijk 6 maanden na de geboorte indien dit later is. Bij ieder dier hoort een paspoort en een mutatie-document. Meer informatie: www.vlacopaard.be

Landbouwdieren

Landbouwdieren dienen te worden geregistreerd bij SANITEL. Dit geldt voor ieder rund, geit schaap, hert, varken of (vanaf 200 stuks) pluimvee.

Labels