Politie stelt verschillende pv’s op naar aanleiding van illegale raveparty op Groot Schietveld

Organisatoren en deelnemers van de illegale raveparty afgelopen weekend op het Groot Schietveld mogen zich nog aan een juridisch staartje verwachten. Lokale Politie Voorkempen stelde voor verschillende feiten pv op en heel wat materiaal werd in beslag genomen.

Combi

Het Groot Schietveld in Brecht was het voorbije weekend de plaats van een illegale raveparty. In de nacht van vrijdag op zaterdag stroomden enkele honderden ravers toe, van wie slechts een gedeelte erin slaagde om het feestterrein te bereiken. “Er waren al enkele dagen geruchten dat er ergens in ons land een raveparty zou plaatsvinden”, zegt korpschef Geert Smet van politiezone Voorkempen. “Onze diensten waren dan ook extra alert en reden vrijdagnacht preventief patrouille. Ze kregen daarbij ondersteuning van onder meer een helikopter van de federale politie.”



Escalatie voorkomen

Toen duidelijk werd dat het Groot Schietveld de locatie was van het illegale feest, grepen de ordediensten en gemeentebesturen snel in. Om een escalatie te voorkomen en de overlast voor omwonenden maximaal te beperken, werden toegangswegen op strategische plaatsen afgezet. Om 4.51 uur werd het provinciaal rampenplan afgekondigd. Gouverneur Cathy Berx bekeek samen met de burgemeesters van Brecht, Brasschaat en Wuustwezel, Defensie en de verschillende hulpdiensten alle opties om de illegale activiteit op een veilige manier te stoppen. Daarbij moest rekening gehouden worden met de gevaren van het uitgestrekte actieve militaire oefenterrein, met onder meer de aanwezigheid van onontplofte oorlogsmunitie en mogelijk brandgevaar.



Veilige uitstroom

Defensie en politie onderhandelden daarom met de organisatoren over een vlotte en veilige uitstroom van de aanwezigen. De meerderheid van hen verliet rond 11 uur spontaan het terrein. Omstreeks 12 uur was het volledige terrein ontruimd. “Bij het verlaten van het terrein werden de identiteiten van de ravers gecontroleerd. Enkelen onder hen stapten onder invloed van drugs in de wagen. Zij kregen een pv voor drugs in het verkeer en moesten onmiddellijk hun rijbewijs afgeven”, zegt Geert Smet.



Installaties in beslag genomen

Een tiental voertuigen met daarin geluids-, licht- en muziekinstallaties werden aan de kant gezet. “Al dat materiaal werd op vraag van parket Antwerpen gerechtelijk in beslag genomen. Op het terrein werden nog een huurvrachtwagen, twee aanhangwagens met generatoren en geluidsinstallaties, een tapkraan en een koelinstallatie achtergelaten. Ook daarop werd beslag gelegd”, aldus Smet. Het parket Antwerpen opende zaterdag een opsporingsonderzoek, waardoor alle opgestelde pv’s aan het parket zullen worden overgemaakt.



Strafbaar

Het betreden van militair domein is niet alleen gevaarlijk, het is ook strafbaar. Ook hiervoor zullen de nodige pv’s opgesteld worden en overgemaakt worden aan het parket voor een gepast gevolg. “De politie stelde reeds meer dan 100 pv’s op. Het komt het parket toe er het gepaste gevolg aan te geven, zoals dat ook gebeurt wanneer voetgangers of fietsers het militair domein betreden. Ik dank de politie hartelijk voor de doortastende inzet. Die zorgde ervoor dat de raveparty in de kiem werd gesmoord en dat gepast kan worden opgetreden tegen de overtreders”, vult burgemeester van Brecht Sven Deckers aan.



Na afloop van de illegale raveparty bleef de politie nog het hele weekend patrouilleren in de omgeving.

Labels