Opgepast voor verdachte QR-codes

QR-codes worden steeds algemener. Je kan ze overal vinden in openbare ruimtes: oplaadpunten, parkeerplaatsen, menukaarten van restaurants, enzovoort. Maar niet alle QR-codes zijn even onschuldig. 

QR-code

Quishing

"Quishing", een samentrekking van de termen "QR-code" en "phishing", is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs hun slachtoffers aanmoedigen om kwaadaardige QR-codes te scannen. Dergelijke codes leiden slachtoffers door naar kwaadaardige websites die er precies zo uitzien als de site van de leverancier. Meestal wordt je daar gevraagd om (bank)gegevens in te vullen of om een overschrijving te doen.

Hoe kan je quishing voorkomen?

1. Vermijd het scannen van QR-codes op openbare plaatsen.

2. Controleer de QR-code visueel. Ben je zeker dat het geen sticker is die op de officiële QR-code is gekleefd?

3. Controleer de URL van de website waarnaar de QR-code linkt.

4. Gebruik veilige QR-code scanners. Sommige apps om QR-codes te scannen, bieden speciale beveiligingsfuncties aan waarmee je de veiligheid van een link kan controleren voordat je hem opent.

5. Houd je apparaten up-to-date. Werk je apparaten en apps regelmatig bij.

E-mails met verdachte QR-codes mag je altijd doorsturen naar verdacht@safeonweb.be, waar ze geanalyseerd worden.

Opgelicht?

Als je geld verloren hebt of het slachtoffer bent geworden van afpersing, dan raden we je aan om aangifte te doen bij poiltie. Je kan online een afspraak maken via onze website. 

Neem contact op met je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgegeven, als er geld verdwijnt van je bankrekening of als je geld naar een fraudeur hebt overgemaakt. Op deze manier kunnen frauduleuze transacties worden geblokkeerd. 

Labels