Laat je hond nooit alleen achter in de auto bij warm weer

Elke zomer sterven er honden omdat hun baasjes hen alleen in de auto achterlaten bij warm weer. Je auto kan al snel veranderen in een snikhete oven. In direct zonlicht kan de temperatuur al snel oplopen tot boven 50°C.

Hond in auto bij warm weer

Nu de zomer weer is aangebroken, is het belangrijk te onthouden dat je jouw hond nooit in de auto moet achterlaten! Bij warm of matig warm weer kan de temperatuur binnen snel stijgen, ook als de wagen in de schaduw staat en zelfs met een open raam. 

Bij een buitentemperatuur van 21°C, bereikt de temperatuur in een auto 32° in slechts 10 minuten, 40°C in 30 minuten en 45°C na een uur. Bij hogere buitentemperaturen versnelt alles, dan duurt het slechts enkele minuten voordat uw auto getransformeerd wordt naar een dodelijke oven voor uw hond. Elk jaar lijden veel honden aan een hitteberoerte omdat ze zonder toezicht in de auto, caravan of camper zijn achtergelaten. Zelfs een korte periode kan al fatale gevolgen hebben. 

Honden raken warmte minder gemakkelijk kwijt dan de mens, ze zweten nl. enkel via hun pootjes en snuit. Hun lichaam houdt warmte vast waardoor ze sneller oververhit geraken. 

Mocht je op een warme dag een hond opgesloten in een auto zien, aarzel dan niet om de politie te bellen via het nummer 101. Hoe eerder de hond hulp krijgt, hoe groter de overlevingskans. Breek zo nodig het raam, haal de hond er uit en leg het dier in de schaduw. Maar bel altijd eerst de politie voordat je actie onderneemt. 

Geniet van het zomerweer, maar hou rekening met je viervoeter(s). Ook op bewolkte dagen. Om elk risico te vermijden: laat je hond nooit alleen achter in de wagen!

Labels