Resultaten wodca 12/2

Zaterdagnacht was de zone opnieuw het decor van een grootschalige wodca-actie. Zes bestuurders moesten hun rijbewijs onmiddellijk inleveren. Hen staat een boete van minimaal 1600 euro te wachten.

Het woord controle bovenop een politiehand met ademtoestel

In de nacht van zaterdag op zondag hielden we op twee plaatsen een grootschalige controleactie. Vijf collega’s vatten post en controleerden elk voertuig dat het dispositief passeerde. In de diepte stond een motorrijder klaar om in te grijpen indien nodig.

Acht gecontroleerde bestuurders hadden te veel gedronken, zes reden onder invloed van drugs. Er werden in totaal 18 pv’s uitgeschreven en zes bestuurders moesten hun rijbewijs onmiddellijk inleveren. Eén chauffeur was niet van plan om te stoppen en probeerde de controle te ontvluchten. Hij werd staande gehouden, testte positief op drugs en had bovendien geen rijbewijs bij zich.

Onze eerste controle in Zandhoven leverde 9 processen-verbaal op:

  • 5 pv’s alcohol in het verkeer, waarvan 1 met OIRB (onmiddellijke intrekking rijbewijs)
  • 2 pv’s drugs in het verkeer (2 met OIRB)
  • 1 pv bezit van drugs
  • 1 pv vervallen keuring

Ook de tweede controle in Ranst resulteerde in 9 processen-verbaal:

  • 3 pv’s alcohol in het verkeer
  • 4 pv’s drugs in het verkeer (3 met OIRB en 1 met inhouding van het voertuig aangezien de chauffeur geen rijbewijs bij zich had)
  • 1 pv wegens het negeren van een bevel en bijkomende overtredingen
  • 1 pv wegens het schenden van voorwaarden

Hoge boetes

Alle overtreders drugs in het verkeer waren onder invloed van cannabis. De meesten testten daarnaast ook positief op amfetamines en/of cocaïne.

Wie betrapt wordt op rijden onder invloed van drugs in het verkeer moet zijn rijbewijs meteen inleveren voor 15 dagen. Er volgt een boete van minimaal 1600 euro. In de rechtbank kunnen later nog een extra rijverbod en herstelexamens opgelegd worden. Word je een tweede keer betrapt binnen de 3 jaar, dan wordt de minimumboete verdubbeld tot 3200 euro. Deze boetes en rijverboden gelden trouwens ook voor rijden onder invloed van alcohol wanneer de intoxicatie leidt tot een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs.

Labels