Zwemmen in open waters is verboden en wel hierom
Nu er beter weer voorspeld wordt, groeit ook de verleiding om een frisse duik te nemen in een kanaal, plas of rivier. Maar dat is in België verboden en het houdt gevaren in.
We nemen je eerst even mee naar 2022 ... Nog voor de zomervakantie goed en wel begonnen was, verdronk toen een jongeman van 26 nadat hij van de brug in het Netekanaal sprong aan ‘Emblem beach’, een plek die erg populair is bij jongeren. Maar waarom is zwemmen in open water verboden? Simpel. Omdat het té gevaarlijk is. Dit zijn de belangrijkste risico’s:
- Schommelende waterkwaliteit: bacteriën, virussen en algen kunnen leiden tot huidirritatie of verschillende ziektes.
- Grotere temperatuurverschillen: de onderste waterlagen zijn vaak veel kouder. Als je daarin springt (bijvoorbeeld van een brug), kun je een zogenoemde cold shock ervaren. Je gaat onder water hyperventileren en daardoor kun je water binnenkrijgen. Je lichaam kan ook in een kramp schieten, waardoor je moeilijker kan bewegen.
- Door het troebele water is het moeilijker om obstakels te zien. Je kunt een rots raken of een stuk afval. Je ziet ook moeilijk hoe diep het water is.
- Voorbijvarende schepen: boten varen verrassend snel en het is moeilijk voor een schipper om zwemmers te spotten. Bovendien kun je aangezogen worden door een groot schip dat voorbijvaart.
- Verraderlijke stromingen: in grote rivieren en op zee kan de stroming je plots meesleuren. Maar ook in een kanaal kunnen gevaarlijke (onder)stromen ontstaan, o.a. door het openen en sluiten van sluizen.
Omdat de meeste van deze risico's onzichtbaar zijn en er geen enkele garantie kan gegeven worden, verbiedt de overheid zwemmen in open water. De gemeente Ranst heeft deze inbreuk ook opgenomen in haar politiereglement. Overtreders riskeren – behalve hun leven – ook een GAS-boete.
Waar mag het dan wel?
De Vlaamse overheid houdt een lijst bij waar zwemmen is toegelaten. Op die locaties worden redders voorzien en controleert de Vlaamse Milieumaatschappij regelmatig de waterkwaliteit.
Brontekst: VRTNWS