Vishingoproepen van de bank

Momenteel komen er in verschillende politiezones opnieuw meldingen binnen over ‘vishing’ in naam van Argenta. Vishing (een combinatie van de woorden 'voice' en 'phishing') is een vorm van oplichting via de telefoon waarbij de oplichters proberen om het slachtoffer te misleiden om persoonlijke, financiële of veiligheidsinformatie te geven of om geld aan hen over te maken.

Vrouw met laptop en smartphone in de hand

Hoe werkt het?

Oplichters sturen je eerst een e-mail. De mail lijkt van Argenta te komen en ziet er akelig echt uit. In de mail wordt gevraagd om via een link bepaalde gegevens door te geven, bijvoorbeeld om een nieuwe kaartlezer aan te vragen. Na een tijdje word je gebeld door iemand die zicht uitgeeft voor een medewerker van de bank. Hij zegt dat de bank gemerkt heeft dat er verdachte transacties gebeurd zijn op jouw rekening en dat je het slachtoffer bent van phishing. Ze stellen voor om de transacties ongedaan te maken en vragen om met je kaartlezer enkele codes door te geven. De oplichters hebben nu controle over je rekening en kunnen geld overschrijven naar andere rekeningen.

Tips om jezelf te beschermen

  • Pas op voor ongevraagde telefoontjes. Geloof tijdens een telefoongesprek niet blindelings wat er wordt gezegd, ook niet als het telefoontje van jouw bank lijkt te komen. Je weet nooit zeker wie aan de andere kant van de lijn hangt. Noteer het nummer van de beller en zeg dat je zult terugbellen. Intussen kun je het telefoonnummer opzoeken of zelf naar je bank bellen met een gekend nummer.
  • Hou je pincode en codes van je digipas altijd geheim. Ze geven toegang tot je geld en zijn strikt persoonlijk. Je bank vraagt je nooit om ze door te geven.
  • Verifieer de boodschappen op je digipas: waar teken je voor? De challenge code is samengesteld uit een aantal cijfers, een spatie en nog een paar cijfers. De cijfers vóór de spatie geven het bedrag weer dat je overschrijft. Kijk dat altijd goed na.

Toch slachtoffer?

  • Als je credit- of bankkaartgegevens hebt doorgegeven, verwittig je onmiddellijk Cardstop op 070 344 344
  • Contacteer je bank zodat de laatste betaling en eventueel de rekening geblokkeerd kunnen worden.
  • Als je merkt dat er effectief geld gestolen is van je bankrekening, doe dan een aangifte bij de politie.

Labels