Is jouw huisnummer goed zichtbaar? Check het nu!

Als elke seconde telt, kan jouw huisnummer het verschil maken. Zorg ervoor dat hulpdiensten in noodsituaties geen kostbare tijd verliezen met het zoeken naar het juiste huisnummer.

Huisnummer 7 tussen bladerdek

Zelf weet je in jouw straat wellicht blindelings alle huisnummers te vinden. Maar dat geldt niet voor jouw bezoekers. En al zeker niet voor de hulpdiensten. Het is pas als je hen belt en op hen wacht, dat je beseft hoe lang een minuut wel duurt. Misschien maakt juist die ene minuut die de mugarts of onze interventieploeg extra nodig hadden om het juiste huis(nummer) te vinden wel het verschil voor jou of je geliefde?

Zorg er daarom liever nu al voor dat er een huisnummer(bordje) tegen de gevel van je woning of aan je brievenbus hangt, voldoende groot en goed zichtbaar. Snoei wat struiken of zaag die vervelende tak weg. Breng eventueel verlichting aan en kies voor voldoende kleurcontrast (bv. zwarte letters op een witte achtergrond). Alles om de zicht- en leesbaarheid van het huisnummer te bevorderen!

Waar moet je een huisnummer ophangen?

  • Naast elke deur of in-/uitgang naar de openbare weg van ieder gebouw dat bewoond is (of kan worden) moet een apart huisnummer hangen (tenzij het om een tweede uitgang gaat en de eerste uitgang al genummerd is).
  • Ook gebouwen voor administratief, commercieel en industrieel gebruik hebben een huisnummer nodig, zelfs als ze geen woning bevatten.
  • Ligt het gebouw niet langs de openbare weg, dan moet je het huisnummer duidelijk zichtbaar aanbrengen aan de hoofdtoegang van het terrein.
  • Op plaatsen waar de gevel van een woning of gebouw niet aan de openbare weg paalt, is het aangewezen om het huisnummer op de postbus te herhalen.
  • Als je huisnummer niet leesbaar is van aan de brievenbus, moet je het duidelijk leesbaar herhalen op of in de buurt van de brievenbus. Gaat het over een huisnummer met meerdere busnummers, dan moeten die allemaal apart duidelijk leesbaar op de juiste brievenbus vermeld worden.  

Is jouw huisnummer hulpdiensten-proof? Check het nu!

☑   Mijn huisnummer is aangebracht.

☑   Mijn huisnummer is makkelijk leesbaar vanop de openbare weg.

☑   Mijn huisnummer staat ook op mijn brievenbus (of elders ter hoogte van de openbare weg).

☑   Mijn huisnummer is verlicht en/of ’s nachts goed leesbaar door (straat)verlichting.

☑   Mijn huisnummer heeft kleurcontrasten (bv. zwarte letters op een witte achtergrond).

Nog enkele tips wanneer je de hulpdiensten belt

  • Ligt je huis afgelegen, of is het moeilijk te bereiken? Meld dat bij je noodoproep en geef een herkenningsteken mee. Zo kan de calltaker de hulpdiensten alvast verwittigen en op de juiste weg zetten.
  • Als je de kans hebt, maak dan je oprit autovrij voor de aankomst van de hulpdiensten.
  • Is het al donker, steek dan de buitenverlichting aan en laat iemand (een familielid of buur) de hulpdiensten buiten opwachten.

Labels