Gsm-gebruik achter het stuur strenger beboet

De wetgeving rond gsm-gebruik in de auto wordt aangepast. Voortaan mogen mobiele toestellen enkel gebruikt worden als ze in een houder zitten. Wie toch betrapt wordt, zal meer moeten betalen.

Smartphone in gps-modus in speciale houder

Al jaren staat in de wegcode een verbod om tijdens het rijden een toestel in de hand te houden. Aanvankelijk efficiënt omdat dàt was wat je met een mobiele telefoon deed: bellen. Vandaag de dag kan je smartphone zoveel andere dingen dat de wet aan een update toe was.

Alle soorten van elektronische communicatietoestellen moeten voortaan in een houder zitten. Je mag ze dus niet vasthouden, op je schoot leggen of los naast je op de passagiersstoel. Je smartphone als gps gebruiken blijft mogelijk, zolang hij in een vaste houder zit.

Gevaarlijk en dus hogere boetes

Je mobiele telefoon achter het stuur gebruiken, is bijzonder gevaarlijk. Volgens cijfers van het verkeersinstituut Vias is afleiding de oorzaak van zo’n 25 % van alle auto-ongevallen. Uit onderzoek blijkt ook dat het risico op een ongeval of bijna-ongeval verdubbelt wanneer bestuurders twee seconden niet naar de weg kijken. Een bericht lezen houdt je ogen gemiddeld vijf seconden van de weg. Met een snelheid van 90 km/u rijd je op die tijd de lengte van een voetbalveld!

Meer gevaar? Zwaardere overtreding! Voortaan is het een overtreding van derde graad, wat betekent dat het je 175 euro zal kosten in de plaats van 116 euro. De nieuwe regels gaan in voege op 3 maart 2022.

Brontekst: VAB

Labels