Verdere vooruitgang in dossier over criminele samenzwering in het prostitutiemilieu

Feiten: Criminele samenzwering – Mensenhandel met het oog op de exploitatie van een bordeel – Exploitatie van losbandigheid en prostitutie van meerderjarigen – Vervalsing van authentieke en openbare documenten door een particulier – Valsheid in geschrifte

Datum en plaats van de operaties: dinsdag 8 juni; Sint-Gillis en Vorst

In november 2020 is de Politiezone Brussel Noord een uitgebreid onderzoek gestart naar de handel in jonge vrouwen in de privéprostitutie (via advertenties op internet en in appartementen en hotels), georganiseerd door het Zuid-Amerikaanse milieu.

Het onderzoek bracht twee netwerken uit Colombia en Brazilië aan het licht, die erop gericht zijn om in België en andere Europese landen slachtoffers te ronselen, te huisvesten en in de prostitutie te werk te stellen. Deze criminele verenigingen blijken de prostitutie van jonge vrouwen te organiseren voor klanten die via onlineadvertenties worden gevonden. In ruil daarvoor moeten de prostituees een deel van hun inkomsten afstaan en huur betalen aan de organisatie.

Op 28 en 29 april heeft de lokale politie van Brussel Noord op bevel van de onderzoeksrechter 16 huiszoekingen verricht in de Brusselse regio en in Waals-Brabant.

Deze huiszoekingen hadden reeds geleid tot de aanhouding van 12 verdachten, van wie er 6 ter beschikking van de onderzoeksrechter werden gesteld, die tegen drie van hen een aanhoudingsbevel uitvaardigde. Bovendien werden 7 slachtoffers van de netwerken verhoord. Tijdens de huiszoekingen nam de politie ook meer dan 25. 000 € cash, 2 voertuigen, verscheidene luxekledingstukken en -schoenen, 6 laptops, 1 iPad-tablet en tientallen gsm’s en simkaarten in beslag.

Op dinsdag 8 juni hebben onze teams 2 nieuwe huiszoekingen verricht in de gemeenten Sint-Gillis en Vorst. Deze huiszoekingen hebben geleid tot de aanhouding en het verhoor van 2 personen. Een van hen werd ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter. Deze verdachte werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst. 2 extra gsm’s en simkaarten werden in beslag genomen.

Deze operatie van de politie Brussel Noord verliep zonder incidenten of gewonden.

Labels