Verkeersveiligheid acties tijdens januari 2018

De verkeersveiligheid is een prioriteit van de lokale politie van Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere). Dit vertaalt zich concreet in een bijzonder actieplan dat drie prioriteiten omvat:

  • snelheid
  • gevaarlijk en onaangepast gedrag: agressief rijden of rijden onder invloed, gsm-gebruik achter het stuur, niet-dragen van de veiligheidsgordel, …,
  • wildparkeren en gevaarlijk parkeren, waardoor de mobiliteit van de zwakke weggebruikers, de hulpddiensten en de andere weggebruikers belemmerd wordt.

In dit kader organiseert de politiezone BruNo vaak repressieve en preventieve acties.

In januari 2018 hebben de diensten van de politiezone 39 verkeersveiligheidsacties uitgevoerd.

27 RADAR-acties, gericht tegen overdreven snelheid en agressief rijgedrag, werden in het bijzonder georganiseerd in de zones 30 en 50, waar tal van scholen zich bevinden. 505.100 voertuigen werden gecontroleerd, waarbij er 1.731 geverbaliseerd werden voor overdreven snelheid.

In de strijd tegen het rijden onder invloed (alcohol- en/of drugsgebruik) vonden er 9 BOB-acties plaats, waarbij er 1.925 alcoholtesten afgenomen werden. 23 ervan waren positief en 5 ervan gaven als resultaat "alarm".

Gedurende één week (van 22 januari tot en met 31 januari 2018) werd er binnen het dagelijkse werk een bijzondere aandacht besteed aan het hinderlijk en gevaarlijk parkeren: 194 pv's werden opgesteld en 23 voertuigen werden getakeld. De voornaamste plaatsen waren: Lehonplein, Louis Bertrandlaan, kruispunt Onze-Lieve-Vrouw, Jean Destréelaan, Azalealaan, Weldoenersplein, Koninginneplein, A. Steurssquare, Onthaalsquare, Plaskylaan en -square, E. Deknooplaan, kruispunt Smits-Rogier, kruispunt Dailly-Rogier, Gaucheretplein.

Deze operaties in de strijd tegen de problematiek van het hinderlijk parkeren zullen het hele jaar door herhaald worden zonder voorafgaande aankondiging.

In januari vormde de Reyerswerf een uitdaging waarvoor er een specifiek dispositief voorzien moest worden. Van maandag tot en met vrijdag werden er 192 politiemensen ingezet om de impact van de werf op de verkeersdoorstroming te beperken. In totaal werden er 28 pv's opgesteld voor het negeren van een rood licht, 42 pv's voor het inrijden van een verboden rijrichting en 18 pv's voor andere inbreuken op het verkeersreglement (technische keuring, geen rijbewijs, …).

Labels