De Oudjaarsavond

In de nacht van oud naar nieuw, heeft de politiezone Brussel-Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) voor een preventieve aanwezigheid gezorgd in de verschillende wijken van de zone. Bovendien zette de politiezone ook een honderdtal agenten, die alle functies vertegenwoordigden (hondenbrigade, dispatching, interventie, verkeersdirectie, …) om de rust de bewaren.

Preventieve - en reactieve patrouilles, patrouilles op het openbaar vervoer en patrouilles verantwoordelijk voor het verkeer droegen bij tot de vreedzame festiviteiten in de drie gemeenten.

Uiteindelijk bleef de zone gespaard van ernstige incidenten.

De patrouilles moesten wel tussenbeide komen voor een aantal vermoedelijke opzettelijke brandstichtingen, onder meer in een glascontainer, een vuilnisbak, een motor en een wagen.

Veertien personen werden administratief aangehouden en twee gerechtelijk.

Vuurwerken: van preventie tot repressie

De politiezone heeft tijdens de hele maand december al diverse patrouilles en controleacties gehouden in samenwerking met de preventiediensten van de drie gemeenten (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere). In totaal werden er 11 preventieve patrouilles en 5 repressieve patrouilles gerealiseerd om inwoners en handelaars te sensibiliseren en te waarschuwen voor het gevaar van illegaal vuurwerk.

Twee dagen voor de Nieuwjaar, op 29/12/2017, werd er een repressieve operatie uitgevoerd op de drie gemeenten. In totaal werden er 73 winkels gecontroleerd. 188 gr. zwarte poeder werd in beslag genomen in een winkel en 1.700 kg gevonden op de openbare weg.

Tijdens de nacht van oud naar nieuw werden 140 kilo vuurwerk , waarvan 14 kilo zwart poeder, in beslag genomen.

Er werden 16 GAS-boetes uitgeschreven voor dat illegaal vuurwerk.

De politiezone gaat in januari nog andere patrouilles en controleacties uitvoeren in verband met het aankoop en verkoop van vuurwerk.

Deze operaties worden uitgevoerd met als doel iedereen te sensibiliseren voor het gevaar van vuurwerken. Er bestaan risico's voor ernstige brandwonden en aanzienlijke verwondingen aan handen en ogen. Des te meer, het gebruik van vuurwerk kan individuele gevaren voor anderen veroorzaken en kan brand aan huizen, auto's en vegetatie veroorzaken (zeker in stedelijke gebieden). Ten slotte het Algemeen Politiereglement van de zone verbiedt het gebruik van vuurwerken op de openbare weg.

Labels