Eerste bestuurlijke inbeslagname van het voertuig van een wegpiraat door de politiezone Brussel Noord

« De verkeersveiligheid is een prioriteit van de politiezone Brussel Noord. » herhalen hoofdcommissaris Frédéric Dauphin, korpschef van de lokale politie van Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node en mevrouw Cécile Jodogne, voorzitster van het politiecollege en burgemeester van Schaarbeek. « Via onze tweejaarlijkse enquête heeft de bevolking van onze zone ons te kennen gegeven dat wij onze inspanningen op het gebied van de verkeersveiligheid moesten voortzetten en in het bijzonder de strijd tegen gevaarlijk rijgedrag op het grondgebied van onze zone moesten optreden. Onaangepaste snelheid op onze wegen is onaanvaardbaar. We wilden ons actieterrein uitbreiden met de bestuurlijke inbeslagname van voertuigen om deze gevaarlijke gedragingen te bestrijden. ».

combi

moto

De afgelopen twee jaar heeft de verkeersdienst van de politiezone het aantal snelheidscontroles en repressieve operaties verhoogd om het gevaarlijke rijgedrag van sommige automobilisten op de weg te bestrijden. De lokale politie besefte echter dat sommige bestuurders de boodschap niet begrepen en niet gevoelig waren voor deze repressieve acties. Dit is de reden waarom de politiezone zich vervolgens heeft laten inspireren door de procedure van bestuurlijke inbeslagname op basis van het artikel 30 van de wet op het politieambt (WPA). Deze werd door andere lokale politiezones reeds toegepast als toevoeging op de politieactie om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Het beginsel is dat een automobilist die door zijn rijgedrag het leven of de lichamelijke integriteit van anderen met zijn voertuig in gevaar brengt, zijn voertuig bestuurlijk in beslag kan worden genomen op voorwaarde dat aan een aantal strenge criteria wordt voldaan. Eén van deze voorwaarden is dat er geen gerechtelijke inbeslagname kan worden opgelegd. De gerechtelijke procedure zal immers altijd voorrang hebben op de bestuurlijke politiemaatregel. Gerechtelijke inbeslagnames vinden regelmatig plaats tijdens de interpellatie van bestuurders zonder geldige autoverzekering of die onder invloed rijden. Zo werden er bijvoorbeeld in de eerste 9 maanden van 2019 meer dan 100 gerechtelijke inbeslagnames bevolen door het Brusselse Parket wegens bovenstaande geciteerde verkeersovertredingen op het grondgebied van de lokale politie BrusselNoord. De samenwerking tussen de politie en het Openbaar Ministerie ter bestrijding van gevaarlijk rij gedrag op onze wegen wordt uitgevoerd en functioneert. Er zijn echter sommige gevaarlijke bestuurders erin geslaagd om te ontglippen aan de mazen van deze acties.

Een eerste bestuurlijke inbeslagname

Op vrijdag 29 november is de lokale politie Brussel Noord overgegaan tot zijn eerste bestuurlijke inbeslagname uitgevoerd op basis van het artikel 30 van de WPA. Dit werd bevestigd door de burgemeester van Schaarbeek, Mevrouw Cécile Jodogne.De inbeslagname vond plaats omstreeks 13 uur aan de Chaumontelstraat in Schaarbeek. Vlakbij twee scholen liet een bus net de kinderen uitstapen die de straat nog moesten oversteken om terug te keren naar school. Terwijl de kinderen het zebrapad overstaken, kwam een grote personenwagen met eenhoge snelheid aangereden, die de bus is voorbijgestoken en hierbij bijna inreed op de kinderen.

De kinderen kwamen er gelukkig met de schrik van af, maar de bestuurder heeft het leven en de lichamelijke integriteit van deze kinderen in gevaar gebracht. Een patrouille van de politiezone, die zich achter de automobilist bevond toen hij deze overtredingen pleegde, interpelleerde de bestuurder. Tijdens de controle bleek dat de bestuurder reed zonder geldig rijbewijs. De situatie stond echter niet toe dat het voertuig gerechtelijk in beslag genomen kon worden. Maar hij voldeed aan de voordwaarden om een bestuurlijke inbeslagname door de politiezone te bevelen. Dit werd dus uitgevoerd, naast het opstellen van een PV voor de verschillende wegovertredingen gepleegd door de bestuurder.« De bestuurlijke inbeslagname op basis van artikel 30 van de WPA is een aanvullend instrument voor de politie om de veiligheid op onze wegen te garanderen en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat iedereen veilig naar huis terugkeert.” concludeert de korpschef van de lokale politie, Frédéric Dauphin.

Persgegevens :

- Politiezone Brussel Noord : ZPZ.BruNo.Press@police.belgium.eu – 02/249 22 28Square S. Hoedemaekers 9, 1140 Evere   

- Schaarbeek : MWeber@schaerbeek.irisnet.be - 02 / 244 71 23 - 0475 / 59 70 42

Labels