Niet enkel de eerste telt !

In januari 2018 is de lokale politie van Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) van start gegaan met het project « Het is niet enkel de eerste die telt ». Dit project werd opgestart in het verlengde van de actie « Politie aan elke school », die elk jaar op 1 september georganiseerd wordt en die erin bestaat om twee politiemensen aan de scholen van de zone op te stellen om de verkeersveiligheid in de buurt van de scholen te garanderen en om de ouders te sensibiliseren over de gevaren op de weg.

Het doel van de actie is om ouders en leerlingen te sensibiliseren.

's Morgens, wanneer we onze kinderen aan de schoolpoort afzetten, zijn we allemaal wel eens gehaast. Maar moeten we daarom het leven van andere kinderen en/of hun ouders of van onszelf en onze kinderen in gevaar brengen? Neen. Daarom organiseert de zone deze actie. Het doel is om de ouders, de leerlingen en de andere weggebruikers die in de buurt van de scholen aanwezig zijn, te sensibiliseren over de gevaren in het verkeer. Zoals bij de actie op 1 september worden er folders uitgedeeld aan de ouders en de weggebruikers die zich in de buurt van de scholen bevinden.

Met deze actie wil de zone de nadruk leggen op het element verkeerspreventie. Naast het preventieve aspect omvat de actie echter ook een repressieve pijler. Inderdaad, tijdens een tweede actie aan dezelfde school kunnen de politiemensen een proces-verbaal opstellen bij het vaststellen van een verkeersinbreuk.

Sinds januari 2018 werden er een 40-tal operaties gevoerd in dit verband. In totaal namen er 22 scholen hieraan deel. Voor 9 scholen volgde er nog een tweede actie en voor bepaalde scholen zelfs meerdere acties. De meest terugkerende problemen waren:

  • De niet-naleving van de « kiss & ride-zone » (daar waar er een dergelijke zone is)
  • De niet-naleving van de snelheidsbeperking
  • Het parkeren in tweede file

Op repressief vlak werden er 19 processen-verbaal opgesteld waaronder:

  • 17 voor hinderlijk parkeren
  • 1 voor een getakeld voertuig (hinderlijk parkeren voor de ingang van de school)
  • 1 voor niet-naleving van de verkeerslichten

Dit project is het resultaat van een goede samenwerking tussen de diensten van de politie Brussel Noord en de preventiediensten, zoals de gemeenschapswacht van de drie gemeenten (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere).

De politiezone is van plan om deze operaties verder te zetten van bij het begin van het nieuwe schooljaar. U bent dus gewaarschuwd!

Labels