Het gebruik van de fiets in Brussel stijgt

Het aantal fietsers zit in stijgende lijn in Brussel (28 tot 30%). Dat leert ons de 8ste editie van de nationale verkeersonveiligheidsenquete, uitgevoerd door het instituut Vias.

Fietsen in het verkeer kan echter niet worden geïmproviseerd. Je plek in het verkeer vinden, jezelf zichtbaar maken en rekening houden met andere weggebruikers zijn problemen waarmee fietsers dagelijks te maken krijgen. Hieronder enkele praktische tips alvorens u gaat fietsen.

Rij met een fiets die in orde en aan de reglementering voldoet

De wet legt een minimale wettelijke uitrusting op die varieert afhankelijk van het gekozen type fiets. Een gewone fiets moet met name een hoorbare bel op 20m hebben, twee remmen (één aan de voorkant en één aan de achterkant), reflectoren (wit aan de voorkant, rood aan de achterkant en oranje of geel aan wielen en pedalen). Een fiets op orde is ook een goed onderhouden fiets. Controleer dus regelmatig de staat van de banden, remmen, ketting en derailleur (of fietsversnelling).

Wees zichtbaar en voorspelbaar

Uw zichtbaarheid wordt gewaarborgd door de voorgeschreven verlichtingsapparatuur, maar kan ook worden verbeterd door lichte of felgekleurde kleding te dragen, evenals reflecterende accessoires zoals een geel hesje, een armband of enkelbanden. Het gaat ook om uw positie op de weg. Vermijd daarom blinde vlekken en positioneer uzelf in fietsopstelvakken bij kruispunten. Zorg ervoor dat u zich op het traject zo rechtlijnig mogelijk houdt en uw bedoelingen duidelijk aangeeft om andere weggebruikers niet te verrassen.

Bescherm uzelf tegen het vallen

In België is het dragen van een helm niet verplicht voor fietsers. Het wordt echter sterk aanbevolen omdat dit in geval van een ongeluk, het risico op hersenschade vermindert. Het wordt ook aanbevolen om stevige kledij te dragen die het hele lichaam bedekt, evenals handschoenen die huidletsels voorkomen.

Respecteer de wegcode

Fietsers worden beschouwd als volwaardige weggebruikers en zijn daarom onderworpen aan dezelfde regels als bestuurders van andere voertuigen. De wegcode bevat echter een reeks bepalingen die specifiek voor hen zijn bedoeld. Het niet naleven van deze regels betekent dat u zichzelf en de andere gebruikers in gevaar brengt. Het schaadt ook in grote mate de reputatie van fietsers.

Neem je plaats in

Wanneer een aangelegd fietspad begaanbaar is, is de fietser verplicht deze te gebruiken. Controleer aan het einde van een fietspad of er geen voertuig aankomt, zelfs indien u prioriteit heeft, en stop indien nodig. Eenmaal op de weg moet u rechts aanhouden. Positioneer uzelf 1 meter van de rand of de geparkeerde voertuigen. Dit helpt om een plotselinge deuropening te ontwijken of om terug in rechte positie te geraken indien u door een auto wordt geraakt. Ter herinnering: u kunt het voetpad en de zebrapaden enkel gebruiken wanneer u naast uw fiets loopt.

U zult begrijpen dat kiezen voor goed gedrag en het extra aandachtig zijn, het risico op ongevallen tijdens het fietsen in de stad beperkt!

Bron : GRACQ

Labels