5 tips waar inbrekers een hekel aan hebben

Inbrekers beslissen zeer snel of ze toeslaan of niet en geven het meestal snel op wanneer ze op obstakels botsen. Hoe meer inspanning, tijd en risico een inbreker loopt, hoe groter de kans dat hij of zij afgeschrikt wordt en afziet van een inbraakpoging. Wij geven je graag 5 tips waar inbrekers een hekel aan hebben.

 

sociale controle

Heb oog voor elkaar

Laat niet zomaar iemand binnen in een appartementsgebouw. Zelfs als mensen beweren vrienden van de buren te zijn, laat je ze niet binnen… Over buren gesproken: Sla af en toe een praatje met hen. Laat elkaar iets weten wanneer je op vakantie gaat of je iets verdacht ziet en spring voor elkaar in om de brievenbus te legen. Je krijgt bovendien een betere band met je buren en je wijk. Inbrekers hebben een hekel aan sociale controle.

Investeer in goede sloten

Zijn je sloten ouder dan 10 jaar of steken ze meer dan een paar millimeter uit de deur? Dan wordt het tijd om een nieuwe veiligheidscylinder te (laten) steken. En wanneer je naar buiten gaat, draai alle deuren telkens dubbel slotvast. Inbrekers hebben een hekel aan goede sloten.

Lenteschoonmaak in de tuin

Moe na een dagje tuinieren? Neem toch nog de moeite op ladders, gereedschap of tuinmeubels op te bergen. Alles wat een inbreker zou kunnen gebruiken om een deur te forceren of ergens hogerop te geraken, stop je maar beter achter slot en grendel. Inbrekers hebben een hekel aan een propere tuin.

Geef je thuis een bewoonde indruk

Dat advies over alles opruimen in de tuin? Binnenshuis mag het iets losser. Je woning hoeft niet uit een woonmagazine te komen. Laat gerust wat wasgoed of kinderspullen rondslingeren zodat een inbreker aan het twijfelen slaat of iemand thuis is of niet. Let wel, waardevolle spullen berg je beter wel op uit het zicht. Inbrekers hebben een hekel aan bewoonde huizen.

Doe het licht niet uit

Verlichting in en rond je woning is nog steeds een doeltreffend middel om een inbraak te voorkomen. Werk eventueel met een timer om de indruk te geven dat er iemand thuis is. Is de verlichting in je straat defect, verwittig dan zeker je gemeente. Ook straatverlichting heeft een positief effect op het aantal woninginbraken. Inbrekers hebben een hekel aan verlichting.

 

licht aan



Met deze 5 tips maak je je woning weer een stukje veiliger. Voor bijkomend advies, kan je steeds terecht bij de diefstalpreventie-adviseur van de zone. Meer tips om veilig op vakantie te vertrekken vind je in ons artikel 5 goede gewoontes voor je op vakantie vertrekt.

Labels