4 tips om fietsdieven te ontmoedigen

De meeste mensen zijn terecht fier op hun fiets. Zeker in de stad is het één van de gemakkelijkste manieren om je snel te verplaatsen. Je hebt amper last van files en je zorgt voor een gezonde portie lichaamsbeweging.



Jammer genoeg zien we sinds het begin van de coronacrisis – een periode waarin we allemaal meer gingen wandelen en fietsen – ook een toename in het aantal fietsdiefstallen. Het aantal aangegevendiefstallen in onze politiezone steeg met maar liefst 30%. Daarom geven we je graag 4 praktische tips om de kans op een fietsdiefstal te verkleinen.

TL;DR

1. Investeer onmiddellijk in 2 verschillende soorten sloten

2. Registreer je fiets bij mybike.brussels

3. Maak je fiets altijd slotvast, ook thuis

4. Parkeer je fiets op een drukke, goed verlichte en zichtbare plaats.

 

fiets op slot

Stel: Je hebt net een splinternieuwe fiets of e-bike gekocht om dagelijks naar het werk te rijden. Kostprijs: een paar honderd tot een paar duizend euro. Een smak geld, maar meer dan de moeite waard. Investeer direct bij de aankoop in 2 soorten sloten: een U-vormig beugelslot en een vouwbaar fietsslot van gehard staal en een kunststof coating. We horen je nu weliswaar denken “Ja maar, dat is allemaal extra gewicht!”. Een beetje flandrien kan dat toch makkelijk aan?

fietssloten

 

Bij thuiskomst laat je trots je nieuwe stalen ros zien aan familie en neem gerust een paar foto’s van de fiets en de factuur. Daarna registreer je de fiets bij mybike.brussels. Na een aantal dagen krijg je een sticker met een unieke code toegestuurd om op je fiets te kleven. Stel dit niet te lang uit. Het is een kleine moeite en je zou jammer genoeg niet de eerste zijn die een fiets kwijt is voor hij geregistreerd is.

mybike

Wanneer en hoe maak je die fiets nu vast? Buitenshuis spreekt het voor zich dat je altijd je fiets slotvast achterlaat. Maar ook in je tuinhuis of je woning doe je maar beter die fiets op slot. Bonuspunten als dat kan aan een metalen ring of ander ankerpunt in de muur. Een degelijk slot voor je tuinhuis is trouwens geen overbodige luxe.

Het vouwbare fietsslot plaats je rond je voorwiel, de voorvork en het fietsrek of andere infrastructuur. Het U-vormig beugelslot maak je vast rond het achterwiel en het fietskader.



De locatie waar je je fiets achterlaat, kan van groot belang zijn. Zorg dat de fiets goed zichtbaar staat, op een goed verlichte plek en liefst van al op een drukke plaats waar veel voetgangers passeren. Net zoals inbrekers, hebben fietsdieven een hekel aan sociale controle.

Indien je dat wenst, kan je bijkomend ook een GPS-tracker installeren. Er zijn tal van modellen die in de stuurstang of het achterlicht verwerkt worden. De functies, batterijduur en eventuele abonnementskosten verschillen van model tot model. Informeer je dus grondig vooraf. Let wel: zo’n GPS-tracker is handig als je fiets pootjes krijgt, maar voorkomt geen diefstal.

verlichting



Damn, mijn fiets is toch gestolen

Jawel, een keiharde vloek is toegestaan. Vervolgens doe je twee dingen. Je logt in op mybike.brussels en registreert je fiets als gestolen. Vervolgens kom je klacht indienen bij ons. Die foto’s van je fiets en factuur die je nam bij thuiskomst, komen nu van pas voor het P.V.

Heb je een GPS-tracker geïnstalleerd en kan je je fiets lokaliseren, neem je contact op met ons. We overlopen dan samen wat mogelijk is en hopelijk kunnen we snel je fiets terug bezorgen.

Hoe meer moeite een dief moet doen, hoe sneller hij geneigd is op te geven. Wat voor jou een kleine moeite is, is voor hem of haar reden genoeg om af te zien van een poging tot diefstal. Om het met de woorden van een koersende West-Vlaamse boerenzoon te zeggen: laat de dief maar skarten.