Mokerslag tegen sac-jacking: bende opgerold!

Vannacht heeft de lokale politie Brussel-West zes Molenbeekse jongeren opgepakt die verdacht worden van een reeks sac-jackings en bendevorming. Hiermee boekt de politie een overwinning in de strijd tegen de sac-jackings.

Sinds jaar en dag is de aanpak van het fenomeen sac-jackings een belangrijk item in het zonaal veiligheidsplan van de politiezone Brussel-West. Dagelijks worden proactieve patrouilles ingezet op 'hot-spots' of in gevoelige buurten en met regelmaat van de klok worden operaties georganiseerd. Zo werden in het eerste semester 2011 al 14 personen, verdacht van sac-jacking, ter beschikking gesteld van de procureur des Konings.

Eén van de gevoeligste buurten is de omgeving van de Leopold II-laan in Sint-Jans-Molenbeek. De afgelopen twee weken registreerde de lokale politie een twintigtal sac-jackings in de buurt. Met het opdoeken van de bende slaat de lokale politie nu een grote slag!

Op 3 november 2011, rond 23u30, werd een politiepatrouille uitgestuurd voor een groepje jongeren dat zich verdacht gedroeg. In de Piersstraat merkten de politie-inspecteurs de jongeren op. Verscholen achter een geparkeerde auto, stond het groepje verzameld rond een jongen die op dat moment een handtas leeg maakte. Wanneer die laatste de politie opmerkte, zette hij het op een lopen. Een andere patrouille versperde hem snel de weg waarop hij kon worden ingerekend. De andere jongeren konden ontkomen.

De minderjarige Nabil (°1995) bleek onder andere in het bezit van een aantal maaltijdcheques, een GSM en oplaadkabel. Deze items bleken dezelfde dag gestolen bij twee sac-jackings op de Leopold II-laan, respectievelijk ter hoogte van de Ribaucourtstraat en van de uitgang van de tunnel aan de Jetsesteenweg.

Met behulp van de bewakingscamera's en getuigenissen kon de politie de overige jongeren duidelijk omschrijven. Dankzij prima speurwerk konden de andere vijf verdachten snel worden opgespoord.

Eerst werden, rond 00u30, Rayan (°1993) en Yassin (°1993) opgepakt op het kruispunt tussen de Jennartstraat en de Leopold II-laan. Een uurtje later werden de broers Ayoub (°1993) en Reda (°1992) gearresteerd op het kruispunt tussen de Ribaucourtstraat en de Leopold II-laan. De laatste verdachte, Boumedienne (°1991), werd rond 2u30 opgepakt in de Jennartstraat. Hij bleek in het bezit van enkele maaltijdcheques, identiek aan dewelke op Nabil werden aangetroffen.

De lokale politie vond bij het uitkammen van de buurt in totaal tien lege handtassen.

Voorlopig kunnen de verdachten worden gelinkt aan vier sac-jackings, allen dezelfde dag en avond gepleegd op de Leopold II-laan in Sint-Jans-Molenbeek.

Ayoub, Reda en de minderjarige Nabil waren tot nu toe onbekend bij de politiediensten. Yassin, Rayan en Boumedienne waren al gekend. Bovendien bleek Yassin voorwaardelijk vrij.

Alle verdachten werden ter beschikking gesteld van het parket van de procureur des Konings in Brussel.

Labels