Controle van handelszaken in Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek

Op donderdag 7 februari 2013 controleerde de politiezone Brussel-West, in samenwerking met de diensten van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en het Leefmilieu, de Gewestelijke Werkgelegenheidsinspectie en het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid verschillende handelszaken in de gemeenten Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek. Met enkele frappante resultaten tot gevolg...

Sint-Agatha-Berchem

  1. Bij de controle van een voedingswinkel op de Keizer Karellaan troffen onze politiemensen een persoon aan die zwartwerk deed en bovendien illegaal in het land verbleef. Daarnaast werd nog cosmetica (20 kg) aangetroffen waarvan de verkoop in België verboden is.
  2. Na de controle van een voedingswinkel in de Kasterlindenstraat beval het FAVV de vernietiging van 319 diepvriesproducten (consumptie-ijs) omdat er geen houdbaarheidsdatum aanwezig/zichtbaar was en acht andere diepvriesproducten (vlees en groeten) omdat de houdbaarheidsdatum verstreken was.

Sint-Jans-Molenbeek

  1. Bij de controle van een parfumerie annex voedingswinkel op de Gentsesteenweg werd 30 kg vis vernietigd die op kamertemperatuur bewaard werd (terwijl de aanbevolen temperatuur tussen de 0°C en 5°C bedraagt). Bovendien werden muizenuitwerpselen aangetroffen in de winkel. Hierop werd de uitbater verplicht om beroep te doen op een gespecialiseerde firma om het schadelijke ongedierte te vernietigen. Indien aan dit bevel geen gevolg wordt gegeven, zal de winkel verzegeld worden. Daarnaast werd ook ongeveer 100 kg cosmetica in beslaggenomen omdat die producten bevat welke verboden zijn in België (hydrochinon, PPS, kwik...) Na analyse zullen de producten vernietigd worden.
  2. Tijdens de controle van en kapperzaak/schoonheidssalon, opnieuw op de Genstesteenweg, troffen de politiemensen vier werkneemsters aan. Geen van hen was in het bezit van een arbeidscontract en twee personen waren illegaal in het land. De dienst GWI heeft een strafdossier geopend aangezien reeds gelijkaardige feiten vastgesteld werden op dit adres.
  3. Bij de controle van een voedingswinkel in de Maasstraat verzegelde het FAVV twee diepvriezers die 10 kg voedingswaren bevatten (vis, groeten en vlees). De producten werden bewaard aan een temperatuur van 1°C, terwijl de bewaringstemperatuur -18°C dient te zijn. De uitbater kreeg het bevel om een gespecialiseerde firma te contacteren met het oog op de vernietiging van de producten. De FOD Volksgezondheid heeft eveneens 15 kg cosmetica in beslag genomen met het oog op vernietiging. Ook hier ging het om producten waarvan de verkoop in België verboden is.

Labels