Als de zomerplicht roept

Als iedereen zich kan ontspannen of zelfs uit de bol gaat, dan kan dat alleen doordat anderen, zoals politiemensen, zich hiervoor inzetten. Zomerwerk bij de politie in woord en (vooral) beeld.

Sophie Droeshout is politie-inspecteur en ruiter bij de Federale Politie. "Ik behoor tot een honderdtal ruiters die bij de politie worden ingezet. De lokale politie vraagt ons regelmatig om te patrouilleren, bijvoorbeeld op plaatsen die niet of moeilijk toegankelijk of zichtbaar zijn, zoals in parken, aan de kust of in woonwijken tijdens vakantieperiodes", vertelt Sophie.

Sophie en haar collega's trekken ook te paard uit om de openbare orde te bewaren, denk aan optochten, betogingen of voetbalwedstrijden. Maar vullen altijd de bestaande politietroepen ter plaatse aan. "Tijdens de zomer zorgen wij bijvoorbeeld ook voor extra toezicht en zichtbaarheid op festivals als Pukkelpop of Graspop en op provinciale domeinen. Allemaal plaatsen waar veel volk komt", vertelt ze. Sophie werkt al twaalf jaar bij de politie en altijd als ruiter. Haar belangrijkste collega is bij wijze van spreken haar vast paard dat ze intussen door en door kent. "Ik rij al van jongs af paard. Voor mij is mijn job een meisjesdroom die is uitgekomen."

Op de foto staat Kurt Leenknecht bij de terugkeer van de festivalgangers van Rock Werchter in het station van Leuven. "Op die dag kwamen er 40.000 à 50.000 mensen in en uit het station via de pendelbussen naar de festivalweide van Werchter", vertelt Kurt, die al vijftien jaar bij de spoorwegpolitie werkt.

Hoewel zijn job, mede door de terreurdreiging, wat drukker en mogelijk ook risicovoller is geworden, doet Kurt die erg graag. "Ik doe in principe hetzelfde als de lokale politie, maar onze focus ligt bij de spoorwegen en de specifieke wetgeving die daarbij komt kijken", vertelt hij. Een misdrijf of ongeval in of met een trein, in een groot station zoals in Leuven of op de sporen, is bijvoorbeeld een taak voor de spoorwegpolitie. "Tijdens de zomer is het druk. Op sommige momenten, zoals bij Rock Werchter, kunnen inderdaad maar een beperkt aantal collega's in verlof gaan. Maar dat weten we en nemen we erbij."

Luc Michiels vormt een team met Tubby, een explosievendetectiehond. "Tijdens de uittocht van het Rock Werchter-festival deden wij preventieve sweepings in en rond het station van Leuven. De officier die verantwoordelijk is voor de lokale ordedienst beslist welke ruimten, pakketten, achtergelaten zakken of verdachte voertuigen wij moeten onderzoeken. Als de hond iets aantreft, dan stellen we een ruime veiligheidsperimeter in en roepen we de ontmijningsdienst DOVO ter plaatse", vertelt hij. "Sinds de terreurdreiging op niveau drie staat, krijgen wij regelmatig de vraag voor dit soort sweepings op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals zomerfestivals. Best een grote verantwoordelijkheid, want als wij iets vrijgeven, verwacht men dat het safe is."

Tekst: MARK Magazine

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Mark Magazine 31

 

Labels