10 tips om bij het reserveren van je vakantie niet opgelicht te worden

Je bent misschien van plan om er deze zomer nog een laatste keer op uit te trekken? Of je nu een hotelkamer of een vlucht boekt, ziehier onze tips om te voorkomen dat je in de val van oplichters trapt.

10 tips om bij het reserveren van je vakantie niet opgelicht te worden

Oplichters hebben het nog steeds gemunt op de reissector

Een verblijf in een vijfsterrenhotel aan de andere kant van de wereld aan een zeer democratische prijs of een gratis vliegticket zonder iets in ruil, dat doet dromen, niet? Ook al is de info verleidelijk, de kans is klein dat ze waar is ... Blijf altijd kritisch en onthoud dit advies: als het aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

" De reissector is heel vaak het doelwit van oplichters. Ze zullen bijvoorbeeld nepaccounts aanmaken die reistickets aanbieden voor slechts een paar euro. Ryanair is trouwens een doelwit geweest met een aanbod voor een cadeaukaart die 6 maanden geldig was voor slechts 2 euro. Wees dus voorzichtig alvorens te reageren ", legde cyberexpert Olivier Bogaert vorig jaar uit. 

Onze tien tips om valstrikken bij het boeken van je vakantie te vermijden

Oplichters nemen geen vakantie en maken misbruik van je reisplannen om je op te lichten. Ziehier onze tips om onaangename verrassingen te voorkomen:

  1. Neem je tijd om te boeken, haast is zelden een goede raadgever.
  2. Controleer de URL van de bron en overweeg om te boeken via een officiële website of een reisagentschap om risico's te beperken.
  3. Als je aan geen enkele wedstrijd hebt deelgenomen, kan je onmogelijk een reis of een vliegticket hebben gewonnen.
  4. Pas op voor onofficiële links: ga na of er een hangslot en https staan voor de link van de pagina die je wil bezoeken.
  5. Download niets van een onbekende bron.
  6. Aarzel niet om de meningen van andere internetgebruikers te lezen om er zeker van te zijn dat de beschreven vakantiebestemmingen wel degelijk bestaan en de foto's waarheidsgetrouw zijn.
  7. Als je twijfels hebt bij de betrouwbaarheid van het aanbod, tik dan 'oplichting', gevolgd door de naam van de website in een officiële zoekmotor en je zou snel uitsluitsel moeten krijgen ...
  8. Je kan het adres van de site ook intikken in de zoekmotor Safeweb. 
  9. Als je twijfels hebt over de persoon of de onderneming die de hotelkamer of de reis aanbiedt, controleer dan de identiteit door wat onderzoek te doen of zelfs door het nummer te bellen dat vermeld staat in de rubriek 'contact' van de officiële website.
  10. Als je beslist om te boeken, gebruik dan beveiligde betaalmethodes: gebruik bij voorkeur een kredietkaart, want deze geeft geen rechtstreekse toegang tot je bankrekening en in geval van fraude zal je terugbetaald kunnen worden.

Er rest ons dan alleen nog maar om je een goede vakantie te wensen!

Registreer je op Travellersonline.be

Registreer je op Travellersonline.be

Vertrek je naar het buitenland? Vergeet je dan niet je te registreren op Travellers Online (diplomatie.be) . Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je makkelijker informeren en ondersteunen. In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. De FOD Buitenlandse Zaken herinnert eraan dat je gegevens vertrouwelijk blijven en slechts gebruikt zullen worden in een crisissituatie. Je gegevens worden twee weken na afloop van je reis gewist. 

Op die manier kan je met een gerust hart op vakantie vertrekken!