Wat is een screening?

De screening bestaat uit een omvattend onderzoek naar de antecedenten en de betrouwbaarheid van een persoon. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door verschillende gerechtelijke en politionele databanken aan te wenden. Het doel is te beoordelen of een persoon betrouwbaar is om een kritieke functie of een kritiek beroep (bv. douanier) uit te oefenen en/of om toegang te krijgen tot gevoelige infrastructuur (bv. de veiligheidszone van een luchthaven). De screening heeft betrekking op tal van sectoren, voorafgaand aan de aanwerving van alle of een deel van hun werknemers. De belangrijkste zijn de luchthaven-, haven-, energie-, douane-, militaire, gevangenis- en banksector. Zo heeft het Directoraat-generaal Luchtvaart bijvoorbeeld een screening opgelegd voor de bagageafhandelaars die in een luchthaven werken. 

Sinds 1 januari 2024 is onze dienst Screening-Clearance (JobPol) niet alleen meer belast met de uitvoering van de screening maar met het volledige proces van veiligheidsverificatie dat voordien werd beheerd door de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO), overeenkomstig de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie, de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten, veiligheidsadviezen en de publiek gereguleerde dienst, zoals gewijzigd door de wet van 7 april 2023.   

Geldigheid 

De maximale geldigheidsduur wordt bepaald door de bestuurlijke overheid die een sector beheert.  Zo legt het Directoraat-generaal Luchtvaart voor de luchthavensector een maximale duur van één jaar op.  Ze kan echter worden verkort, afhankelijk van de duur van de beoogde functie of de uit te voeren opdracht.  Ze mag niet langer duren dan vijf jaar en is verlengbaar. 

Bedrag van de retributie

Het bedrag van de retributie werd vastgesteld door artikel 1 van het koninklijk besluit van 4 februari 2024 tot vaststelling van het bedrag van de retributies die verschuldigd zijn in uitvoering van artikel 22septies van de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie, de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten, veiligheidsadviezen en de publiek gereguleerde dienst alsook van de verdeelsleutels . Deze retributie is onderworpen aan de indexering die van toepassing is op de wedden van de personeelsleden van de federale overheidsdiensten.

Voorbeeld van de berekening: de retributie bedraagt op 1 januari 2024 30 euro (niet-geïndexeerd bedrag) x 2,0399[1] (= verhogingscoëfficiënt) = 61,20 euro.

Wat met de facturen?

De verzending van facturen door de Federale Politie voor de uitgevoerde screenings gebeurt gezamenlijk door de dienst van het Commissariaat-generaal die speciaal belast is met het beheer en de uitvoering van de screenings (CG/Screening-Clearance) en die van de Directie van de financiën (DRF/Receivables) die de ontvangsten verwerkt.

Heb je twijfels of vragen over een factuur in verband met een screening? Neem gerust contact op met CG.Screening.Retrib@police.belgium.eu.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Federale Politie via het contactformulier.