Fier dat ze de zomerfestivals in goede banen kunnen leiden

Zomer betekent festivalseizoen. Zowel in het noorden als in het zuiden van het land zijn er tal van evenementen ... Om ervoor te zorgen dat het publiek ongestoord van de muziek kan genieten, staan onze collega's klaar om de veiligheid te garanderen. Focus op twee politieagenten van de interventiekorpsen van Limburg (CIK Limburg) en Namen (CIK Namen), Y. en Kevin, die #fier zijn op hun werk ten dienste van de burgers. 

CIK  Interventiekorps

Inspecteur Kevin Paty werkt al 8 jaar bij het interventiekorps van Namen (CIK Namen). Deze nationale reserve biedt versterking aan de lokale politiezones wanneer dat nodig is, vooral tijdens grote evenementen zoals zomerfestivals. "Dit jaar werd ik samen met andere collega's opgeroepen voor Les Ardentes, Les Solidarités en het Timeless Festival. En anderen zullen bijvoorbeeld worden ingezet op het festival Esperanzah!", legt inspecteur Paty ons uit. 

Werken op en rond een festival geeft Kevin de omgeving die hij zoekt: werken in team, buiten en ten dienste van de bevolking. "Mijn vader is politieagent, dus ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik dat zelf ook wilde worden, om mensen te helpen", zegt Kevin, die oorspronkelijk een tuinbouwopleiding volgde! 

 

Gevarieerde steun

Kevin heeft als politieagent al op tientallen festivals gestaan en is er fier op dat hij betrokken is bij het goede verloop ervan. "Sinds mijn start bij het CIK werk ik op festivals. Er heerst een gemoedelijke einde-examensfeer die ik erg waardeer. Naast de festivals van dit jaar was ik ook aanwezig op Werchter, Dour en les Francofolies de Spa. Onze steun varieert naargelang de grootte van het festival en de omstandigheden. We kunnen mobiele celwagens ter beschikking stellen, te voet patrouilleren, aanwezig zijn op rotondes om de doorstroming van het verkeer te bevorderen of zelfs aan preventie doen aan de festivalingangen", licht hij toe. 

Inspecteur Kevin Paty 

Het belangrijkste blijft in elk geval vriendelijkheid. "Ik ga veel liever naar een festival dan naar een manifestatie. Door dit type opdracht voel ik me nog meer aangetrokken door teamwerk met de federale en lokale collega's. We zijn er om eventuele spanningen te verlichten en mensen te helpen door inlichtingen te verschaffen of hulp te bieden bij warm weer."

Inspecteur Kevin Paty 

Ook grappige voorvallen

Het aantal interventies is over het algemeen vrij beperkt. "Ons doel is niet om repressief op te treden, maar eerder om aanwezig te zijn, vooral om schermutselingen of diefstallen te voorkomen ..."

En de sfeer is altijd gemoedelijk. "We worden van tevoren gebrieft en de chef van het dispositief stelt een operatieorder op. Hij probeert zoveel mogelijk de juiste persoon op de juiste plaats te zetten. Ik ken bijvoorbeeld de regio Luik goed, omdat ik daar vandaan kom, dus het is een goed idee om mij bijvoorbeeld op Les Ardentes in te zetten­­. En de boodschap is elke keer dezelfde: 'hospitality'. Het gaat erom streng maar hoffelijk te zijn."

De politiemannen en -vrouwen die op festivals werken, krijgen soms te maken met anekdotes die op zijn zachtst gezegd grappig zijn. "Eén jaar kregen we bijvoorbeeld een telefoontje van omwonenden van Les Ardentes die na hun terugkomst van vakantie kampeerders in hun tuin hadden aangetroffen … Andere festivalgangers hadden hun tent ... bovenop hun voertuig opgezet. Soms krijgen we te maken met ongewone situaties!", lacht Kevin.

Hospitality: sleutelwoord op festivals

Eerste hoofdinspecteur Y. draait al mee bij het CIK Limburg sinds zijn oprichting in november 2005. Nadat hij de koninklijke rijkswachtschool in de jaren 90 verliet, was hij 7 jaar lang lid van het toenmalige mobiele legioen, jaren met een gouden waarde volgens hem: "Hier werd de basis gelegd voor het gemeenschapsgevoel en de samenwerkingscultuur. Tijdens al die jaren leg je contacten met duizenden collega’s, over de taalgrens heen, en dat komt ook nu nog een efficiënte samenwerking ten goede."
Y. maakte in 2001 zijn eerste Pukkelpop mee, toen hij nog lid was van de Spoorwegpolitie. "Als je doorheen de jaren ziet welke evolutie het festival heeft gekend, kan je alleen maar concluderen dat de Lokale Politie LRH (Limburg Regio Hoofdstad) en haar partners meegegroeid zijn in de professionalisering van Pukkelpop. Ze heeft een mooie operationele samenwerking tot stand gebracht voor de ondersteunende partners zoals het CIK, dat dit jaar voor de 19de keer bijstand levert." 

Eerste hoofdinspecteur Y. (links) et Inspecteur Kevin Paty (rechts)
Eerste hoofdinspecteur Y. 

Tijdelijke microkosmos

Als ondersteunende eenheid wordt het CIK overal in het land ingezet, voor een hele resem aan zeer gevarieerde opdrachten, waardoor de personeelsleden met alle soorten mensen in contact komen. "De festivals tonen ons de mooie kant van het leven en van de mensen", gaat Y. verder. "We dragen bij aan een aangename en leuke bubbel waar de jeugd, en ook de minder jeugdige bezoeker, hun vrije tijd veilig kunnen beleven. Deze tijdelijke microkosmos zet een zone van de Lokale Politie voor grote uitdagingen en voor ons is het een mooie kans om haar minutieuze en professionele voorbereiding op het terrein waar te maken. Preventieve patrouilles aan de in- en uitgangen, langs de toegangswegen, dadergroeperingen spotten die geen oog hebben voor de feestvreugde en de muziek, de commandoroom ondersteunen, drugscontroles … onze opdrachten variëren maar het gaat telkens om een deeltaak: wij werken nooit iets van a tot z af. Pakken we bijvoorbeeld een drugsdealer op, dan brengen wij die over naar de cel en daar stopt het voor ons. Door nauw samen te werken met de lokale recherche, teams in burger in te schakelen, informatie in real time te delen en indien nodig een droneteam in te zetten, krijgen we de criminelen wel in het vizier. Daarnaast zijn er ook diefstallen, ontploffende gasflessen op de campings, kleine brandjes, dronken feestvierders … We stellen ons heel flexibel op en hebben al heel wat expertise opgebouwd. Het is ook noodzakelijk om snel te kunnen switchen in onze mindset. Onze CIK-festivalzomer is goed voor een 10-tal weekends en je vindt ons op Groezrock, Graspop Metal Meeting, Tomorrowland, Pukkelpop, Rampage Open Air, Reggae Geel enzovoort. We staan per festival zo’n 3 à 4 dagen paraat met shiften van gemiddeld 10 uur én met soms urenlange stevige basdreunen op de achtergrond. Als je dan huiswaarts fietst, is de stilte onderweg meer dan welkom."

Verwoeste dorpskernen en ronddolende bewoners

"Ik ben fier om lid te mogen zijn van het CIK", nog volgens Y. "Als verschillende CIK-personeelsleden vanuit de provincies samenkomen, kunnen we kwalitatief en eenvormig de uitgewerkte scenario’s uitvoeren, over de taalgrens heen. Zo waren de overstromingen van de Vesder in 2021 een uitdagende beproeving: kilometerslange desolate en verwoeste dorpskernen, ronddolende bewoners zonder enig bezit … Hoe de verschillende interventiekorpsen daar wekenlang hebben gepatrouilleerd, terwijl ze telkens weer warm onthaald werden door de bewoners en getroffen collega’s, was opmerkelijk. Ons team maakt me fier! De bijna 30 CIK-leden zijn zeer flexibel, staan klaar waar en wanneer het wordt gevraagd, soms in moeilijke omstandigheden. Op feestdagen, vaak voor dag en dauw en in shiften die een uitdaging vormen voor het statuut … Het is ook opmerkelijk hoe de oudere collega’s een voorbeeld zijn voor de jongere. Bij ons zijn er geen openstaande vacatures en als dat toch het geval is, melden zich telkens meerdere kandidaten. Bovendien is de uitstroom beperkt. Dit feit, plus de vele bedankingen die we vaak mogen ontvangen, zijn voor ons team een teken dat we goed bezig zijn."

Eerste hoofdinspecteur Y. 

Frans Bauer

We sluiten af met een kleine anekdote van een aantal jaar geleden … "Tijdens een patrouille op het Neerpelt Open Air festival treffen we een Nederlandse dame aan die volledig in paniek is en verloren gereden is in de omleidingen rondom het festival", blikt Y. terug. "Ze blijkt de leadzangeres te zijn van Nederlands charmezanger Frans Bauer en zal zonder onze tussenkomst hopeloos te laat op het podium staan. We besluiten om haar te escorteren tot aan de coulissen. Frans Bauer bedankt de politieploegen hiervoor terwijl hij op het podium staat en later, als teken van erkentelijkheid, konden we allemaal samen genieten van een maaltijd backstage."