Kom ons opzoeken in het Politiedorp!

Wil je de politie beter leren kennen of misschien wel deel uitmaken van de grote politiefamilie? Dan is er geen betere plek dan het Poelaertplein om politiemensen te ontmoeten. Zoals elk jaar slaan zowel de Federale Politie als de Lokale Politie hun tenten op, net als enkele vzw’s die nauw verbonden zijn met de politie. 

Kom ons opzoeken in het Politiedorp!

Fierheid, relatie met de burger en innovatie staan centraal in het Politiedorp 

De Geïntegreerde Politie zet de nationale feestdag opnieuw in het teken van fierheid. Onze medewerkers zijn fier om deel uit te maken van de organisatie, fier om de burgers en overheden te dienen en om zo bij te dragen aan de veiligheid en de levenskwaliteit in de samenleving. Iedereen is ambassadeur van de Geïntegreerde Politie door haar waarden te respecteren en om de relaties met de burgers voortdurend te verbeteren. Onze slogan De politie, samen voor allen. Vandaag en morgen weerspiegelt onze bestaansreden en onze fierheid.  

Deze fierheid komt tot uiting op 21 juli 2024, zowel in het Politiedorp op het Poelaertplein als tijdens het burgerlijk defilé op het Paleizenplein. De twee niveaus van de Geïntegreerde Politie, het lokale en het federale niveau, zullen in het Politiedorp thema's presenteren die inherent zijn aan elke politiedienst, maar elk met hun eigen accenten. 

Als eerstelijnspolitie bij uitstek legt de Lokale Politie de nadruk op de relatie met de burger, die de belangrijkste begunstigde is van haar nabijheidsdiensten. Deze relatie wordt geïllustreerd door de preventieve dialoog over veiligheidsthema's zoals cyberpreventie en cyberpesten, of verkeer en mobiliteit, in het bijzonder met de tuimelwagen. De nadruk ligt ook op diversiteit, van de jongsten tot de oudsten. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan rechtsbijstand om slachtoffers te ondersteunen en aan de strijd tegen alle vormen van discriminatie en professioneel profileren, met als doel kwaliteitsvolle controles uit te voeren. 

Innovatie loopt als een rode draad door het Politiedorp. Dit zien we in de voorgestelde activiteiten van de Federale Politie, want innovatie is een prioriteit van de nieuwe commissaris-generaal, Eric Snoeck. Drones, eXtended Reality en vele andere innovaties, ook in niet-technologische domeinen, zullen het gespecialiseerde politiewerk ondersteunen. Dankzij deze innovatiecultuur wil de Federale Politie op een meer performante manier bijdragen aan de uitvoering van haar opdrachten ten dienste van de veiligheid van de burgers.  

Fierheid
Avatar

Activiteiten voor kinderen en demonstraties 

Het Politiedorp, dat zijn ook indrukwekkende demonstraties en tientallen trotse ambassadeurs van de Geïntegreerde Politie die hun aantrekkelijke en boeiende beroepen laten zien. Aarzel niet om hen vragen te stellen; ze zullen ze graag beantwoorden. De jonge bezoekers kunnen via een digitaal spel op een speelse manier het politiewerk ontdekken. Deelnemers die alle vragen correct beantwoorden, ontvangen een cadeautje als beloning. Ze kunnen zich eveneens uitleven op een ‘deathride’, een fietscircuit en een ‘ordehandhavingsparcours’. 

Kom op onze stand Meeting kennismaken met de avatar van de Geïntegreerde Politie, de ambassadeur van de organisatie in de virtuele wereld. Een ontdekking die je niet mag missen! Onze influencers en mascottes zullen ook aanwezig zijn om je te verwelkomen.  

Onze demonstraties zijn altijd erg gewaardeerd. Ook dit jaar kunnen de mensen een viertal verschillende demo’s bijwonen: het neutraliseren van de dader van een mesaanval, een demo met drones, met hondengeleiders van de Directie hondensteun van de Federale Politie en de Lokale Politie, die tonen waartoe hun trouwe viervoeters allemaal in staat zijn. Tot slot laten het Interventiekorps van de Coördinatie- en steundirectie Brussel van de Federale Politie en hun collega’s van de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene aan het publiek zien hoe ze het genegotieerd beheer van de openbare ruimte bij betogingen aanpakken. 

Verschillende zones van de Lokale Politie komen met enkele speciale attracties naar het Politiedorp. De tuimelwagen is na enkele jaren afwezigheid opnieuw van de partij. Hierin kan je ervaren hoe het voelt als je met de wagen overkop gaat. Met de ‘promillebril’ ondervind je hoe het voelt als je dronken achter je stuur wil kruipen zonder het effectief te zijn. Voor de Federale Politie zullen de RHIB (opblaasbare boot met harde romp) van de Scheepvaartpolitie en de oude Alouette-helikopter van de Luchtsteun ook nu weer de trekpleisters bij uitstek zijn voor het perfecte kiekje. 

Tot slot is en blijft de Geïntegreerde Politie een van de grootste werkgevers van het land. We werven aan! De nationale feestdag is ook een kans om politiemensen op het terrein en collega's van de ondersteunende diensten te ontmoeten, die hun ervaringen met plezier zullen delen. Ben je fit genoeg om ons functioneel parcours te testen (sportproef)? We rekenen op jullie talrijke aanwezigheid! 

Demo

De politie in het burgerlijke defilé 

Zoals elk jaar vindt op 21 juli, naast het traditionele militaire defilé, ook het burgerlijke defilé plaats, waaraan verschillende korpsen, directies en diensten van de Geïntegreerde Politie zullen deelnemen.  

In het gedeelte ‘defilé te voet’ zullen politieaspiranten in opleiding en kadetten van de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene naast de Juniors van de politiezone SECOVA en een detachement met emblemen defileren. Origineel en nieuw dit jaar: de hondenteams zullen in de kijker gezet worden met een grote vertegenwoordiging van verschillende hondendisciplines van de Federale Politie en meerdere zones van de Lokale Politie.  

In het gemotoriseerde gedeelte zullen we het publiek een breed scala aan voertuigen voorstellen afkomstig uit de vier windstreken. Voertuigen voor de nabijheidspolitie en interventievoertuigen van de Lokale Politie, voertuigen van de Speciale Eenheden van de Federale Politie, indrukwekkende en gespecialiseerde materiële middelen gewijd aan het genegotieerd beheer van de openbare ruimte enzovoort.   

Het defilé is ook de ideale gelegenheid om in de verf te zetten dat de politie rekruteert: twee nieuwe bestelwagens in de kleuren van de rekrutering (Jobpol) moeten het publiek hierop wijzen.  

Naast de traditionele pijlen met motoren, zullen andere tweewielers over de kasseien van het Paleizenplein rijden: een peloton van 35 fietsers afkomstig uit verschillende zones van de Lokale Politie.  

Mascotte
Photo