Op zoek naar online sporen van voortvluchtige criminelen tijdens tweede ‘trackathon’

Eerste editie in 2022 leverde uiteindelijk 9 arrestaties op

Op vrijdag 24 november 2023 vond de tweede ‘trackathon’ plaats: een hackathon georganiseerd door het FAST (Fugitive Active Search Team) van de Federale Gerechtelijke Politie, samen met het Openbaar Ministerie. Specialisten van verschillende politie- en andere veiligheidsdiensten speurden samen een dag lang naar online sporen van 40 voortvluchtige criminelen aan de hand van open source intelligence. De eerste editie van dit initiatief, eind maart 2022, leverde waardevolle informatie op die uiteindelijk leidde tot de arrestatie van 9 voortvluchtigen. Ook dit jaar blikt het FAST tevreden terug op de hackathon. De dienst gaat nu verder aan de slag met alle verzamelde informatie.

Hackathon wordt ‘trackathon’

Een hackathon is een evenement waarbij verschillende teams in een korte tijdspanne vernieuwende oplossingen proberen te vinden voor een bepaald probleem of een thema. In dit geval gaat het om de opsporing van voortvluchtige criminelen, personen die gezocht worden in België of in het buitenland. Het Fugitive Active Search Team (FAST) van de Federale Politie selecteerde 40 namen voor deze hackathon, die de toepasselijke naam ‘trackathon’ kreeg. Dat tracken deden de deelnemers van deze actie voornamelijk via open source intelligence of open bronnenonderzoek: het legaal verzamelen van data en informatie uit publiek beschikbare bronnen, zoals internetsites.

Deze trackathon werd georganiseerd door het FAST, in samenwerking met het Openbaar Ministerie en verschillende andere politie- en partnerdiensten. Een 40-tal specialisten beten zich - telkens in gemengde teams van 5 à 6 personen - vast in de geselecteerde dossiers. Ongeveer een derde van de deelnemers was afkomstig van verschillende diensten van de Federale Politie, nog een derde van de Lokale Politie en de overige deelnemers kwamen van partnerdiensten: Veiligheid van de Staat (VSSE), Cyber Command van Defensie en Douane & Accijnzen.

Eerste trackathon in 2022: 9 arrestaties

De eerste editie van deze trackathon vond plaats op 30 maart 2022. Deze vernieuwende aanpak nam een vliegende start: de dag van het evenement zelf leverde de samenwerking al meteen een arrestatie op. En daar bleef het niet bij, want in de weken en maanden daaropvolgend ging het FAST-team ook in andere dossiers verder aan de slag met de nieuwe informatie en invalshoeken die tijdens de trackathon werden ingewonnen. Uiteindelijk leidde de dag zo tot de arrestatie van in totaal 9 voortvluchtigen.

Commissaris Gerry Van Loock, diensthoofd van het FAST: “De grote meerwaarde van deze formule is de complementaire samenwerking tussen het FAST en de verschillende partners. Dankzij de gecombineerde kennis en expertise van al die verschillende deelnemers kunnen we bijzonder nauwkeurig en accuraat werken, en dat is van groot belang als we een doorbraak willen realiseren in een dossier. ‘Fast is fine, but accuracy is everything’. Dat hebben de resultaten van onze eerste hackathon al wel bewezen.”

Trackathon 2.0: de verwachtingen zijn hooggespannen

Gezien het grote succes van de eerste editie, verliep deze tweede trackathon volgens hetzelfde succesrecept. Terwijl de open source intelligence-specialisten in kleine groepjes op zoek gingen naar nuttige informatie, stonden enkele operationele ploegen van het FAST en van andere eenheden van de Federale en de Lokale Politie op het terrein paraat. Klaar om, bij een eventuele lokalisatie van een voortvluchtige, deze informatie onmiddellijk te verifiëren en/of over te gaan tot een arrestatie.

Laurent-Blondiau, directeur-generaal a.i. van de Federale Gerechtelijke Politie: “Een 40-tal open source intelligence-specialisten van nagenoeg alle Belgische veiligheidsdiensten zijn vandaag samengekomen om voortvluchtige criminelen op te sporen. Een samenwerking die vorig jaar reeds haar vruchten heeft afgeworpen en die in de komende weken zeker zal leiden tot talrijke arrestaties. De behaalde resultaten dankzij OSINT sterken ons in de keuze om in deze discipline te investeren bij de Federale Gerechtelijke Politie. Ik denk met name aan de oprichting van een nieuwe directie voor OSINT-onderzoek bij de FGP van Brussel, maar ook aan het netwerk van specialisten dat een paar maanden geleden in het leven is geroepen op het niveau van de Geïntegreerde Politie.”

Ook Justitie was opnieuw nauw betrokken. De bevoegde magistraten voor de verschillende dossiers waren gedurende de hele trackathon stand-by, zodat de nodige onderzoeksdaden onmiddellijk bevolen konden worden.

Paul Van Tigchelt, Minister van Justitie en Noordzee, bracht een bezoek aan de trackathon en sprak met enkele deelnemers: “De trackathon is in meerdere opzichten een succesvolle formule. Vorig jaar zagen we dat binnen enkele dagen meerdere voortvluchtigen konden worden ingerekend als rechtstreeks gevolg van deze inspanningen. Tegelijk biedt de trackathon aan de specialisten-deelnemers uit diverse veiligheidsdiensten een unieke mogelijkheid om samen aan de slag te gaan en van elkaar nieuwe technieken en kneepjes te leren.”

Voor dit evenement mocht de Federale Politie opnieuw gebruik maken van de gebouwen van Safe.Brussels, waardoor de deelnemers in alle ruimte en comfort konden werken.

 

 

Labels