Wegenwerken E17 in Gentbrugge: al minstens 138 bestuurders betrapt met gsm, Wegpolitie blijft controleren

BRUSSEL, 16/07/2020. – De Federale Wegpolitie van Oost-Vlaanderen organiseerde de afgelopen weken al drie grootschalige controleacties op de E17, in de omgeving van de wegenwerken te Gentbrugge. Reeds 138 bestuurders werden er betrapt op gsm’en achter het stuur, ondanks de zichtbare politieaanwezigheid. Ook de komende weken zullen er nog controles georganiseerd worden.

Sinds de wegenwerken op de E17 in Gentbrugge van start gingen, gebeurden er helaas al tientallen ongevallen. Uit analyses bleek dat deze ongevallen vaak te wijten zijn aan afleiding, bijvoorbeeld door gsm-gebruik achter het stuur. De Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen startte daarom met regelmatige controleacties, met een focus op deze problematiek.

Tot nu toe vonden reeds drie gerichte controleacties plaats. Tijdens de eerste, op donderdag 25 juni, werden 50 bestuurders betrapt met hun gsm in de hand. Twee weken later, op dinsdag 7 juli, waren dat er opnieuw 54. Tijdens de actie van woensdag 15 juli ten slotte, liepen er – hoewel de politie-inzet ditmaal wat beperkter was – weer 34 bestuurders tegen de lamp.

Ondanks het feit dat de politie steeds zichtbaar op de weg aanwezig was, betrapte de Federale Wegpolitie dus reeds 138 bestuurders op het gebruik van hun gsm achter het stuur in de onmiddellijke omgeving van de wegenwerken. Bovendien is er aan de werkzaamheden ook dagelijks toezicht door de interventieploegen van de Wegpolitie, die ook geregeld inbreuken vaststellen. Het werkelijke aantal vaststellingen is dus nog hoger.

De drie gerichte controleacties samen leverden tot nu toe de volgende vaststellingen op:

  • 138 bestuurders gebruikten hun gsm achter het stuur
  • 24 bestuurders werden geacht niet voldoende in staat te zijn hun voertuig te besturen, bijvoorbeeld omdat ze hun voeten op het dashboard legden of met papierwerk bezig waren achter het stuur
  • 23 bestuurders droegen hun gordel niet (correct)
  • 14 vrachtwagenchauffeurs respecteerden de verplichte tussenafstand niet
  • 11 vrachtwagens waren niet in orde qua ladingzekering

Uit deze cijfers blijkt duidelijk dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Afleiding is één van de grote 'killers' in het verkeer: elke bestuurder die zijn ogen niet op de baan gericht heeft, brengt zichzelf en de andere weggebruikers in gevaar. De Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen zal ook later deze zomer nog gerichte controleacties uitvoeren. Bovendien blijven de dagelijkse, reguliere patrouilles van de Wegpolitie Oost-Vlaanderen een extra oogje in het zeil houden.

Labels