Politiezones bundelen opnieuw krachten tegen inbraken

BRUSSEL, 23/03/2018. – De Federale Politie heeft samen met de lokale politie in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 maart 2018 tussen 17 en 1 uur een grote controleactie gehouden in Oost-Vlaanderen. Deze actie, Goliath genaamd, was in de eerste plaats gericht op inbraken in panden (woningdiefstallen, garagediefstallen …) en in de tweede plaats op andere vermogensdelicten (autodiefstallen, fietsdiefstallen …) en criminaliteit in het algemeen. 157 politiemensen namen aan de actie deel. 90 mensen zijn betrapt op een verkeersinbreuk. Op gerechtelijk vlak zijn er 25 pv’s opgesteld.

In de strijd tegen deze criminaliteitsfenomenen zijn op verschillende niveaus acties voorzien: zowel op lokaal als op regionaal niveau organiseren de politiediensten talrijke acties. Om deze fenomenen aan te pakken op provinciaal niveau, organiseert de politie grotere acties, beter bekend als FIPA’s of Full Integrated Police Actions. Tijdens deze controles zetten Federale Politie en lokale politie hun middelen en personeel gezamenlijk en geïntegreerd in. Ze richten zich op verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. De politie wenst hiermee sterk ontradend te werken naar potentiële daders en het veiligheidsgevoel van de bevolking te verhogen. Zij voerden patrouilles uit (herkenbaar of anoniem) en richtten ook diverse controleposten op langs de belangrijkste verbindingswegen. Ook in en rond de spoorwegstations en op de belangrijkste A-wegen vonden controles plaats.



Resultaten

Tijdens de actie zijn in totaal 695 voertuigen en 488 personen gecontroleerd. Er is ook gecontroleerd op verschillende treinen. Bovendien zijn via het ANPR-systeem (Automatic Number Plate Recognition) 14 902 nummerplaten van voertuigen gecontroleerd.



Tijdens de actie zijn volgende zaken/feiten vastgesteld:

  • gerechtelijke inbreuken: o.m. in bezit van drugs, geseinde personen, illegaal verblijf;
  • inbreuken op vlak van verkeer: o.m. verzekering niet in orde, rijden onder invloed van drugs en alcohol, inbreuken op de wegcode en niet-verzekerde voertuigen.

Voor bijkomende informatie kan de pers contact opnemen met Griet De Waele (0486/ 686 355) van de Federale Politie Oost-Vlaanderen.



Deelnemende politiezones:

Aalst, Aalter/Knesselare, Assenede/Evergem, Berlare/Zele, Buggenhout/Lebbeke, Deinze/Zulte, Dendermonde, Erpe-Mere/Lede, Hamme/Waasmunster, Kruibeke/Temse, Lokeren, LoWaZoNe, Maldegem, Regio Puyenbroeck, Regio Rhode & Schelde, Schelde/Leie, Sint-Niklaas, Wetteren/Laarne/Wichelen en Zwijndrecht.

Federale Politie:

Directie hondensteun, personeel van het Interventiekorps (CIK), personeel van het Communicatie- en informatiecentrum (CIC), Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK), Spoorwegpolitie (SPC), Scheepvaartpolitie (SPN) en de Coördinatie- en steundirectie (CSD) .

 

Labels