Goliath-actie Oost-Vlaanderen blijft inzetten op verschillende criminaliteitsvormen

BRUSSEL, 07/02/2018. – De Federale en lokale politie hebben op dinsdag 6 februari 2018 tussen 17:00 uur en 01:00 uur een grote controleactie “Goliath” gehouden in Oost-Vlaanderen. De Goliathactie was in de eerste plaats gericht op inbraken in panden (woningdiefstallen, garagediefstallen,…) en in de tweede plaats naar andere vermogensdelicten (autodiefstallen, fietsdiefstallen,…) en criminaliteit in het algemeen. Tijdens de actie, waaraan 175 politiemensen deelnamen, werden 46 gecontroleerden betrapt op een verkeersinbreuk. Op gerechtelijk vlak werden er 7 personen opgepakt voor verhoor.

Met deze actie wensen de politiediensten in Oost-Vlaanderen  zich in eerste instantie te richten naar verschillende criminaliteitsvormen die een zware impact hebben op de bevolking. Zo is er naast de inbraken in woningen en gebouwen ook een verhoogde aandacht voor diefstal van boorddocumenten, ingebouwde GPS-toestellen, airbags en middenconsoles, gereedschapsdiefstallen, diefstal van voertuigonderdelen, fietsdiefstallen, metaaldiefstallen en brandstofdiefstallen.

In de strijd tegen deze criminaliteitsfenomenen zijn op verschillende niveaus acties voorzien, zowel op lokaal en regionaal niveau organiseren de politiediensten  talrijke acties en spelen hierbij steeds kort op de bal.

In totaal werden 175 personeelsleden van de Federale en lokale politie ingezet. Naast het uitvoeren van patrouilles (herkenbaar of anoniem) werden er diverse controleposten opgericht op de belangrijkste verbindingswegen. Er werden ook controles uitgevoerd in en rond de spoorwegstations en op de belangrijkste A-wegen.

Resultaten:

Er werden tijdens de actie in totaal  754 voertuigen en 658 personen effectief gecontroleerd. Bovendien werden via het ANPR-systeem (Automatic Number Plate Recognition) 17 884 nummerplaten van voertuigen gecontroleerd.

Tijdens de actie werden volgende zaken/feiten vastgesteld :

a)  gerechtelijke inbreuken :

  • Er werden verscheidene PV’s drugs opgesteld voor het bezit van o.m. cocaïne, cannabis, joints, speed, heroïne & het aantreffen van drugsgeld.

b) inbreuken op vlak van verkeer:

  • 2 bestuurders reden onder invloed van alcohol
  • 4 bestuurders werden betrapt voor het rijden onder invloed van drugs
  • 2 personen werden geverbaliseerd wegens te snel rijden
  • 2 autobestuurders reden zonder geldige technische schouwing
  • 4 bestuurders waren niet in het bezit van een geldig rijbewijs
  • 4 voertuigen waren niet geldig verzekerd
  • Voor 10 personen werd een proces-verbaal van waarschuwing opgesteld

Aan de actie van afgelopen nacht, namen 20 politiezones deel (lijst onderaan) alsook de Spoorwegpolitie, Scheepvaartpolitie en Wegpolitie Oost-Vlaanderen. Tevens zette de Federale Politie ter ondersteuning meerdere diensten (zie lijst onderaan) in waaronder o.a. een drugs- en speurhond en de heli.

Er werd bovendien samengewerkt met drie private bewakingsondernemingen.

Deelnemende politiezones:

Aalter/Knesselare, Berlare/Zele, Buggenhout/Lebbeke, Deinze/Zulte, Denderleeuw/Haaltert, Dendermonde, Erpe-Mere/Lede, Gent, Hamme/Waasmunster, Kruibeke/Temse, Lokeren, LoWaZoNe, Meetjesland-centrum, Regio Puyenbroeck, Regio Rhode & Schelde, Schelde/Leie, Sint-Niklaas, Vlaamse Ardennen, Waasland-Noord en Wetteren/Laarne/Wichelen.

Steundiensten Federale Politie:

speurhond, drugshond, helikopter, personeel van het Interventiekorps (CIK), Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK) en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD) .

 

 

Labels