24 geseinde personen onderschept in één nacht

BRUSSEL, 13/06/2017. - In de nacht van 12 op 13 juni 2017 hebben 157 medewerkers van de federale en lokale politie een grote controleactie "Goliath" gehouden in het gerechtelijke arrondissement Oost-Vlaanderen. Deze leverde opvallende resultaten op: 24 mensen stonden geseind in de politiedatabank (vb. voor verhoor,…), 19 personen waren in bezit van kleine hoeveelheden drugs en 8 in het bezit van een verboden wapen. Er werden ook 52 verkeersinbreuken vastgesteld.

Met deze actie wensten de politiediensten in Oost-Vlaanderen zich voornamelijk te richten naar verschillende criminaliteitsvormen die een zware impact hebben op de bevolking. De focus van de actie lag op woninginbraken, homejackings, metaaldiefstallen, voertuigdiefstallen, ramkraken, diefstal van werkmateriaal, en in de tweede plaats (verkeers)criminaliteit in het algemeen. Deze fenomenen worden namelijk als prioritair beschouwd door de federale en lokale politie. Naast de woninginbraken is er ook een verhoogde aandacht voor de diefstal van werkmateriaal, diefstal van ingebouwde GPS-toestellen en inbraken in fietswinkels en krantenwinkels.

In totaal werden 157 personeelsleden van de federale en lokale politie ingezet in de actie Goliath. Ook drie private bewakingsfirma's en de Nederlandse politie verleenden hun steun aan deze actie. Naast het uitvoeren van patrouilles (herkenbaar of anoniem) werden er diverse controleposten opgericht op de belangrijkste verbindingswegen. Er werden daarnaast ook controles uitgevoerd in en rond de spoorwegstations.

Resultaten actie Goliath:

In totaal zijn er 957 voertuigen en 733 personen gecontroleerd. Bovendien werden via het ANPR-systeem (Automatic Number Plate Recognition) 26 115 nummerplaten van voertuigen gecontroleerd.

Volgende zaken/feiten zijn hierbij vastgesteld :

Gerechtelijke inbreuken :

- 24 personen stonden geseind wegens o.a. verbod tot recht tot sturen, opsporen verblijfplaats, of verhoor in gerechtelijke dossiers;

- 8 personen waren in het bezit van verboden wapens zoals messen, springmessen en één vouwmes met het uitzicht van een bankkaart.

- 4 personen hadden geen wettige verblijfsvergunning;

- 19 personen waren in bezit van kleine hoeveelheden drugs zoals cannabis, xtc-pillen, speed.

Verkeersinbreuken:

- 6 bestuurders reden onder invloed van alcohol;

- 3 bestuurders werden betrapt voor het rijden onder invloed van drugs;

- 10 autobestuurders reden zonder geldig bewijs technische keuring;

- 6 bestuurders waren niet in het bezit van een geldig rijbewijs;

- 7 voertuigen waren niet geldig verzekerd;

- 3 personen werden geverbaliseerd wegens te snel rijden;

- 7 bestuurders werden betrapt voor o.a. onaangepast rijgedrag en niet betalen van eerdere opgelegde verkeersboetes;

- voor 10 personen werd een proces-verbaal van waarschuwing opgesteld.

Zowel op lokaal, regionaal als provinciaal niveau streven lokale en federale politiediensten naar het verminderen van de criminaliteit via gezamenlijke acties.

Op lokaal en regionaal niveau spelen de politiediensten kort op de bal, door bijvoorbeeld maandelijks een actie 'Borders' te organiseren. Hierbij focussen politiekorpsen uit het noordoosten van de provincie Oost-Vlaanderen en de PZ Zwijndrecht zich op rondtrekkende dadergroepen.

Op provinciaal niveau worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grotere acties (ook gekend als FIPA's of Full Integrated Police Actions). Tijdens deze controles zetten de federale en lokale politie samen hun middelen en personeel in op de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. De politie wenst hiermee sterk ontradend te werken naar potentiële daders en het veiligheidsgevoel van de bevolking verhogen.

Labels