Strijd tegen documentenzwendel in kader van ‘Plan Kanaal’ boekt nieuw succes

BRUSSEL, 31/10/2016. - Sinds de start van het 'Plan Kanaal' en de oriëntering naar documentenzwendel, kon de Federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel een nieuwe bende producenten en zwendelaars in valse documenten oprollen. Eerder dit jaar was er al een ontmanteling van twee criminele organisaties actief binnen de documentenzwendel; en ook de blootlegging van een Iraakse mensensmokkelaarsorganisatie die de binnenkomst van hun slachtoffers vergemakkelijkte door gebruik te maken malafide identiteitsdocumenten.



Het onderzoek nam een aanvang begin 2016 en dit naar aanleiding van verkregen informatie dat een persoon uit Molenbeek opnieuw actief zou zijn in de zwendel van valse identiteitsdocumenten. Dat de betrokken verdachte niet aan zijn proefstuk toe was, bleek onder meer uit een eerdere veroordeling voor gelijkaardige feiten in 2014.



Uit het gevoerde onderzoek bleek dat de betrokkene zich bij zijn criminele activiteiten liet bijstaan door meerdere familieleden. Het onderzoek leidde de speurders dan ook naar een woning in Beersel, waar de valse documenten vermoedelijk werden aangemaakt. Het onderzoek bracht niet alleen duidelijkheid in de wijze waarop de valse documenten werden aangemaakt, maar leidde de speurders ook naar verschillende belangrijke afnemers, betrokken bij feiten van documentenzwendel en actief op het grondgebied van de Brusselse agglomeratie.



In overleg met de onderzoeksrechter werd er uiteindelijk overeengekomen om woensdag 26 oktober 2016 verschillende huiszoekingen te houden. Om 5 uur 's ochtends vielen 80 speurders van de FGP Brussel, bijgestaan door hun collega's van de politiezone Brussel West en twee hondengeleiders, binnen op acht adressen. Deze inval leidde tot de arrestatie van elf personen, die voor verhoor en navolgend onderzoek naar de lokalen van de FGP Brussel werden overgebracht.



Het vermoeden dat de valse documenten op het adres in Beersel werden gemaakt, werd door de huiszoeking bevestigd: de speurders troffen er niet enkel identiteitsdocumenten en het nodige ICT-materiaal aan, maar ook een "cardprinter", rolletjes met prints van afdrukken, witte plastic kaarten (model elektronische identiteitskaart) en ander materiaal nodig voor de aanmaak van valse documenten. Ook op de andere adressen kon er beslag worden gelegd op onder meer valse documenten en ander materiaal dat verwees naar activiteiten in het kader van de documentenzwendel (identiteitsgegevens, pasfoto's, …). Naast een alarmpistool werd er ook ongeveer 9.000 euro cash geld en twee personenwagens in beslag genomen.



Alle verdachten werden ter beschikking gesteld van de gerechtelijke overheid. Voor acht verdachten werden er aanhoudingsmandaten afgeleverd door de onderzoeksrechter. Eén persoon van Marokkaanse afkomst werd op beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken opgesloten in het gesloten centrum in Vottem met het oog op repatriëring.



Het onderzoek wordt voortgezet; de volgende raadkamer staat gepland op maandag 31 oktober 2016.


Labels