Federale Wegpolitie en lokale politie houden specifieke controle op ADR-transport

BRUSSEL, 12/10/2016. - Op dinsdag 11 oktober 2016 controleerden de federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen en de lokale politie Regio Puyenbroeck, aan de weegbrug te Zelzate, het zwaar vervoer. Tijdens deze controle was er bijzondere aandacht voor het vervoer van gevaarlijke goederen (ADR). Voor die specifieke materie kregen ze de bijstand van een expert in ADR van de Administratie Wegen en Verkeer.



Bij de ADR-transporten, die we herkennen aan de oranje schilden voor en achter op de vrachtwagens, dienen zeer specifieke voorschriften in acht te worden genomen. Er is immers, bijvoorbeeld bij een ongeval, een bijzonder risico voor mens en milieu.



Zowel op het actieterrein van de federale Wegpolitie (E34 te Zelzate) als op de lokale wegen binnen de politie zone Puyenbroeck (ondermeer ingevolge de omleiding door het tunnelverbod voor bepaalde transporten) gebeuren geregeld dergelijke transporten.



Er werden 25 voertuigen gecontroleerd op de naleving van de voorschriften inzake deze bijzondere wetgeving. Daarvan waren er 19 gesignaleerd als ADR-vervoer, bij 6 niet gesignaleerde voertuigen werd nagegaan of het niet ging om 'verdoken' ADR-transport, wat niet het geval bleek.



Inzake de wetgeving op ADR werden 2 inbreuken vastgesteld. Bij het vervoer van gasflessen bleek de lading onvoldoende gestuwd. De bestuurder diende ter plaatse de nodige aanpassingen te doen en een boete te betalen. Een andere bestuurder van een ADR-vervoer kon zijn ADR opleidingsgetuigschrift niet voorleggen, evenmin als de schriftelijke (veiligheids)richtlijnen. Verder bleek ook hier de lading onvoldoende gestuwd.



Tijdens deze controle werden ook andere inbreuken vastgesteld in het kader van zwaar vervoer:

  • negeren inhaalverbod op de E34: 3
  • gsm'en achter het stuur: 1
  • inbreuken op de transporten uitzonderlijk vervoer: 5
  • overlading: 2
  • inbreuk tachograaf: 1

Alle bestuurders legden een negatieve ademtest af.



De samenwerking tussen federale en lokale politie werd door beiden als zeer positief ervaren. De controles in gemengd dispositief zullen zeker een vervolg krijgen.

Labels