Aangekondigde flitsmarathon flitst 24 000 bestuurders

BRUSSEL, 05/10/2016. - Van maandag 3 oktober 2016 6.00 uur tot dinsdag 4 oktober 2016 6.00 uur organiseerde de federale politie in nauwe samenwerking met de lokale politie de zesde flitsmarathon tegen te snel rijden. In heel België werd de snelheid van bestuurders gecontroleerd. In totaal namen 578 agenten van de geïntegreerde politie deel aan de marathon, van wie 88 agenten van de federale politie en 490 agenten van 114 lokale politiezones.



Het doel van deze sensibiliseringsactie is de veiligheid op onze wegen te verbeteren en het aantal slachtoffers van ongevallen te verminderen, in het bijzonder de ongevallen als gevolg van overdreven snelheid, door bestuurders aan te sporen hun snelheid te matigen.



Op het hele snelwegennet en secundaire wegennet van het land werden tal van controles gehouden door middel van mobiele radars, vaste radars en trajectcontroles. De controles werden uitgebreid aangekondigd om de weggebruikers te doen beseffen dat ze op elk moment kans hebben om gecontroleerd te worden. Door zich aan de snelheidsbeperkingen te houden, nemen de weggebruikers minder risico's, ze zijn kalmer en kunnen ook tijdig hun bestemming bereiken. Het positieve gevolg hiervan is vooral het kleinere aantal dodelijke ongevallen op onze wegen. Overdreven en/of onaangepaste snelheid is immers verantwoordelijk voor een derde van alle dodelijke ongevallen op onze wegen.



De resultaten van deze actie zijn de volgende (resultaten van de federale politie en van de lokale politiezones):



Controles door middel van mobiele radars:

  • aantal controleplaatsen: 906
  • aantal gecontroleerde voertuigen: 415 065
  • aantal processen-verbaal en onmiddellijke inningen: 23 911
  • aantal ingetrokken rijbewijzen: 76

Controles door middel van vaste radars (op basis van de voorlopige resultaten):

  • aantal processen-verbaal: 4 466



De resultaten van de trajectcontroles en vaste radars zijn nog niet volledig, ze zullen later worden verwerkt.


Labels