Een vijfde flitsmarathon tegen overdreven snelheid bleek nodig

BRUSSEL, 21/04/2016. - Van gisteren, woensdag 20 april 2016 om 6 uur tot vandaag, donderdag 21 april 2016 om 6 uur, heeft de federale politie in nauwe samenwerking met de lokale politie en de gewesten de vijfde flitsmarathon georganiseerd. Hierbij werd de snelheid van automobilisten in heel België gecontroleerd. In totaal namen 707 politieambtenaren van de geïntegreerde politie deel aan deze marathon, waarvan 126 politieambtenaren van de federale Wegpolitie en 581 politieambtenaren van 115 lokale politiezones.



Het uiteindelijke doel van deze controleactie was een verbetering van de veiligheid op onze wegen en een vermindering van het aantal slachtoffers van ongevallen, in het bijzonder de ongevallen die veroorzaakt worden door overdreven snelheid, door de autobestuurders aan te sporen om minder snel te rijden.



Er werden honderden controles uitgevoerd met mobiele radars, vaste radars en trajectcontroles op het volledige autosnelwegennet en op de secundaire wegen in ons land. Door deze controles op voorhand aan te kondigen wensten we:

  • de weggebruikers bewust te maken van het hoge risico om gecontroleerd te worden.
  • de weggebruikers aan te sporen om de snelheidsbeperkingen strikt na te leven;
  • dat ze zouden beseffen dat wanneer ze de opgelegde snelheden respecteren, ze rustiger zijn, minder risico's nemen en toch op tijd op hun bestemming aankomen;
  • dat ze in de toekomst rekening ermee zouden houden en dat ze hun snelheid blijvend zouden verminderen.

We mogen niet vergeten dat een derde van alle dodelijke ongevallen op onze wegen veroorzaakt wordt door overdreven en/of onaangepaste snelheid.



De resultaten van deze actie zijn (resultaten van de federale politie en de lokale politiezones):

Wat de controles met mobiele radars betreft:

  • aantal controledispositieven: 907
  • aantal gecontroleerde voertuigen: 467.783
  • aantal processen-verbaal en onmiddellijke inningen: 28.256
  • aantal ingetrokken rijbewijzen: 158

Wat de controles met vaste radars betreft (op basis van de huidige cijfers):

  • aantal processen-verbaal: 4.317

De resultaten van de trajectcontroles en de vaste radars zijn nog niet volledig. Ze zullen later verwerkt worden.



De resultaten van deze controleactie en de conclusies van een recente studie van het AWSR (Agence Wallonne pour la Sécurité Routière) die gisteren voorgesteld werden, zetten ons aan om onze actie voort te zetten en nieuwe snelheidscontroles in de toekomst te organiseren, of het nu gaat om grootschalige operaties zoals deze marathon of om kleinere acties die dagelijks worden georganiseerd!



Ter herinnering: de conclusies van de recente studie van het AWSR waren in het bijzonder:

Bijna 4 op de 10 Walen vinden dat er meer radars nodig zijn in Wallonië en meer dan 6 op de 10 Walen menen dat wie klaagt over de radars moet maar wat minder snel rijden". De helft van de Walen vindt bovendien dat de radars nuttig zijn voor de verkeersveiligheid. We kunnen hieruit besluiten dat de radar een groot deel van de bestuurders overtuigt.

34 % van de in 2015 geverbaliseerde Waalse bestuurders zegt dat ze minder snel rijden nadat ze beboet zijn. De boete voor overdreven snelheid heeft dus zeker een invloed op het gedrag van bepaalde automobilisten.

Labels