Internationaal speurdersteam rolt bende mensensmokkelaars op

België staat in voor vervolging van bende

Gent, 9/03/2016.- Eind 2014 is een internationaal speurdersteam van de Tsjechische Republiek, Engeland, Duitsland en België, in samenwerking met Europol en Eurojust, een onderzoek gestart naar een bende mensensmokkelaars die instond voor de smokkel van voornamelijk Albanezen naar het Verenigd Koninkrijk.

De bende beschikte over chauffeurs die met bestelwagens de transmigranten overbrachten naar het Verenigd Koninkrijk waar ze door de organisatie ter plaatse werden opgevangen.

Eind november 2015 werd de bende opgerold bij een gecoördineerde actie in Engeland, de Tsjechische Republiek, Duitsland en België. Tijdens deze actie werden 7 verdachten onder aanhoudingsmandaat geplaatst: 4 in de Tsjechische Republiek, 2 in Engeland en 1 in België.

De 4 Tsjechen zijn al uitgeleverd aan België, de 2 Albanezen die in Engeland opgepakt werden, zouden binnenkort kunnen uitgeleverd worden.



Start onderzoek

Op 17 december 2014 is bij Europol officieel het Joint Investigation Team (JIT) opgestart met als doel een bende mensensmokkelaars aan te pakken die voornamelijk Albanezen via België overbracht naar Engeland. Dit samenwerkingsverband maakt het mogelijk dat de politiediensten en gerecht op een vlotte manier met elkaar informatie kunnen uitwisselen en verzoeken aan elkaar overmaken.

Deze JIT bestaat uit speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) Oost-Vlaanderen, de Tsjechische politie, de UK Home Office Immigration Enforcement West London, de Duitse politie (Bundespolizei Kriminalitätsbekämpfung Dresden) alsook Europol.

De rechercheurs van FGP Oost-Vlaanderen worden hierbij ook ondersteund door de centrale dienst Mensenhandel van de federale politie.



Eurojust (Europees justitieel coördinatie-orgaan) stond in voor de coördinatie van het onderzoek en besliste in samenspraak met de respectievelijke magistraten dat de vervolging van de verdachten in België zou gebeuren. Hiermee wordt o.a. een gelijkwaardige bestraffing van de verdachten beoogd in overeenstemming met hun aandeel.

Voor de goede gang van zaken werd in België door het parket Oost-Vlaanderen de onderzoeksrechter te Gent gevorderd.



Bende in beeld

Dit onderzoek bracht een bende in beeld waarbij de verantwoordelijken een woonplaats hadden in Engeland, de Tsjechische Republiek en België. De organisatie transporteerde voornamelijk Albanese migranten, verborgen in bestelwagens, via o.a. België naar het Verenigd Koninkrijk toe. Hiervoor beschikte ze over een ganse reeks chauffeurs en begeleiders. De bestelwagens werden gehuurd in de Tsjechische Republiek. Vaak zat er ook een deklading in waartussen de gesmokkelden zich dienden te verschuilen. Op die manier hoopte ze bij een oppervlakkige controle niet ontmaskerd te worden.

Dankzij de goede internationale samenwerking kregen de onderzoekers zicht op de organisatoren, een reeks begeleiders en een groep van ongeveer 16 chauffeurs.

Twee hoofdverdachten, een 37-jarige Albanees en een 48-jarige Albanees (en zijn vriendin) verbleven in het Verenigd Koninkrijk. Andere organisatoren verbleven in België (een 41- jarige Tsjech) en de Tsjechische Republiek (een 54-jarige vrouw en een 49-jarige man).



Actiedag

Op 24 november 2015 had een gecoördineerde actie plaats in België, Engeland, de Tsjechische Republiek en Duitsland, in samenwerking met Europol en onder de leiding van Eurojust. In totaal werden meer dan 200 politiemensen ingezet.

Er werden 11 huiszoekingen uitgevoerd waarbij een € 40 000 aan cashgeld in beslag genomen werd, alsook meer dan 50 GSM's en informaticamateriaal en een halve kilo cocaïne. Er werden in Engeland ook twee illegale Albanezen aangetroffen.

Er werden meer dan 30 personen opgepakt voor verhoor.



In Engeland werden de twee organisatoren (en de vriendin) opgepakt. De twee mannen, van Albanese origine, werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst; de vriendin werd vrijgelaten onder voorwaarden. Eén van hen baatte een restaurant uit waar de gesmokkelde migranten werden afgeleverd.

In de Tsjechische Republiek werden vier leden van de bende opgepakt en aangehouden als gevolg van het Europese Aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de Gentse onderzoeksrechter.

In België (Gent) werd één Tsjech van 41 jaar onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter. Deze gaf ondersteuning aan de organisatie (verblijfplaats, telefonie,…).

Deze verdachte werd recent door de Kamer van Inbeschuldigingstelling vrijgelaten onder een hoge borg.



Uitlevering aan België

Het Belgische gerecht heeft aan de Tsjechische Republiek en het Verenigd Koninkrijk de uitlevering gevraagd van de aangehouden verdachten.

De vier verdachten, aangehouden in de Tsjechische Republiek, zijn al uitgeleverd aan België.

De twee verdachten die aangehouden werden in Engeland, zijn nog niet uitgeleverd. Deze verdachten verzetten zich tegen hun uitlevering. Op 6 april 2016 beslist de Britse rechter of ze al dan niet kunnen uitgeleverd worden.

Het openbaar ministerie Oost-Vlaanderen wil de ganse criminele organisatie voor de rechtbank brengen voor o.a. feiten van mensensmokkel en witwassen.

Ze riskeren een gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar, alsook een boete van 5600 euro per persoon die gesmokkeld werd.



Verder onderzoek

Het onderzoek door het JIT-team is nog steeds lopende en het is niet uitgesloten dat er nog bijkomende aanhoudingen volgen.

Deze week is een team van de Tsjechische politie aanwezig in Gent om samen met de Belgische speurders van de FGP de verdachten te verhoren. Deze samenwerking laat toe dat het verhoor op een erg grondige en vooral efficiënte manier kan gebeuren.

Labels