Persbericht van het Federaal Parket

Naar aanleiding van de informaties die vanmorgen verschenen in de pers, heeft het federaal parket vandaag een punctuele controle uitgevoerd over de informantenwerking door de anti-terrorisme eenheid OA3 van de FGP Brussel. De conclusie hiervan is dat de informatie die in de pers is verschenen, niet klopt.

In werkelijkheid ontving de federale politie inlichtingen midden juli 2014. Deze informatie betrof voornamelijk de aanwezigheid in Syrië van een zekere Abdelhamid en zijn 13-jarige broer. Onmiddellijk werd de link gelegd met Abdelhamid Abaaoud die sedert januari 2014 uit België vertrokken was en reeds op dat ogenblik deel uitmaakte van het gerechtelijk onderzoek ten laste van Zerkani en anderen. Abaaoud werd in dit kader trouwens op 29 juli 2015 bij verstek veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 20 jaar.

Voor het overige bevatte de in juli 2014 ontvangen informatie geen enkele verwijzing naar enige aanslag of het plannen van een aanslag. De naam 'Abdeslam' werd evenmin vermeld. Er werd enkel nog één vage en niet concrete vermelding gemaakt van twee broers waarvan één mogelijks aan het radicaliseren was.

De eerste vermelding van een mogelijk vertrek van de broers Abdeslam naar Syrië dateert van januari 2015 en heeft geleid tot twee processen-verbaal opgesteld door de lokale politiezone Brussel-West. In de woning van de broers Abdeslam werd op 16 februari 2015 een huiszoeking uitgevoerd. Op vraag van de federale politie werd tevens een telefonieonderzoek uitgevoerd. Aangezien geen bewijzen van terroristische misdrijven konden gevonden worden, werden de twee dossiers voorlopig zonder gevolg geklasseerd. De broers Abdeslam bleven weliswaar geseind op vraag van het federaal parket.

Labels