Nationale operatie tegen het niet dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van de gsm achter het stuur: 295 bestuurders bekeurd

BRUSSEL, 09/03/2015. - Vandaag, 9 maart 2015, heeft de federale Wegpolitie tussen 8 en 16 uur in heel België een controleoperatie georganiseerd die gericht was op het dragen van de autogordel en tegen het gebruik van de gsm achter het stuur. 196 automobilisten hadden hun gordel niet om en 99 bestuurders telefoneerden achter het stuur.

De veiligheid op de wegen is een van de grootste prioriteiten van de federale politie. Om die reden worden op nationaal niveau regelmatig acties georganiseerd, NAWAY (National Action on Highways) genoemd. Ze vinden één keer per maand plaats in heel het land en zijn gericht op een welbepaald fenomeen. De thema's worden gekozen in overleg met TISPOL (European Traffic Police Network). Voor maart is gekozen voor het niet dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van de gsm achter het stuur. De operatie vond plaats tussen 8 en 16 uur in elke provincie van het land.

82 politieambtenaren zijn voor deze actie ingezet, in anonieme en politievoertuigen. In totaal zijn 295 bestuurders bekeurd.

De doelstelling van deze controleoperatie is het veiligheidsgevoel op onze wegen te vergroten en een gedragsverandering bij de automobilisten teweeg te brengen door te tonen dat er regelmatig controles worden georganiseerd.

Twee gevaarlijke gedragingen

De Wegpolitie richt haar werkzaamheden vooral op vier fenomenen die jaarlijks nog steeds heel wat automobilisten het leven kosten, namelijk overdreven snelheid, het rijden onder invloed van alcohol, het niet dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van de gsm achter het stuur.

In 2014 bekeurde de federale Wegpolitie 9039 personen voor het niet dragen van de veiligheidsgordel. In geval van een ongeval kan de gordel levens redden. Hij kan eveneens de lichamelijke gevolgen die een schok op een passagier kan hebben, verkleinen. Daarom werkt de Wegpolitie hard in deze materie.

Wat het gebruik van de gsm achter het stuur betreft, beboette de Wegpolitie 12 874 automobilisten in overtreding. Tijdens het rijden de gsm gebruiken (om te bellen, sms'en, mailen,…) is gevaarlijk gedrag. De bestuurder heeft zijn voertuig minder goed onder controle, zijn reactietijd wordt langer en hij merkt bepaalde obstakels op de openbare weg niet meer op. Het risico op ongevallen neemt dus aanzienlijk toe. Die twee overtredingen zijn dus niet alleen gevaarlijk voor de bestuurder van het voertuig, maar ook voor de andere weggebruikers, vooral de zwakke weggebruikers die de bestuurders met zijn gsm minder snel zal opmerken.

Tijdens deze actie werden alle onderschepte automobilisten op de controleplaatsen in Oost-Vlaanderen en Namen uitgenodigd om plaats te nemen in de tuimelwagen om zich te vergewissen van het belang van het dragen van de veiligheidsgordel. Dit gebeurde in samenwerking met de Cel Educatie en Preventie van de Wegpolitie.

Resultaten

- Totaal aantal vastgestelde overtredingen: 295

Niet dragen van de veiligheidsgordel: 196

Gsm achter het stuur: 99

- Aantal alcoholtests: 387 waarvan 5 positief (3 rijverbod 6 uur, 2 intrekkingen rijbewijs)

- Aantal drugstesten: 4 waarvan 2 positief (2x intrekking rijbewijs)

Labels