Politiemensen uit 4 buurlanden versterken ordedienst tijdens GP Formule 1 in Spa-Francorchamps

Federale politie informeert in reële tijd via sociale media

BRUSSEL, 20/08/2014. - Volgend weekend, op 23 en 24 augustus 2014, vindt de Grote Prijs Formule 1 in Spa-Francorchamps plaats. De lokale en federale politie zetten alle nodige middelen in om dit evenement in goede banen te leiden en krijgen hiervoor ook de hulp van buitenlandse politiemensen.

Om de dienstverlening aan de burger te verhogen zal de politie, net zoals vorige editie, in reële tijd via sociale media communiceren over mobiliteit en preventie. Bezoekers of omwonenden kunnen er ook terecht voor informatie.

Praktische informatie

In samenwerking met verschillende diensten werd een verkeersplan uitgewerkt om een efficiënte ordedienst te verzekeren, een vlotte toegang tot de verschillende zones van het circuit van Spa-Francorchamps te voorzien en een overzicht te behouden over de mensenmassa. Voor een vlotte gang van zaken wordt aan de toeschouwers gevraagd om de richtlijnen en de tips van politie en stewards te respecteren. De voorgestelde routes leiden altijd naar parkings dicht in de buurt van het circuit. Door de genomen verkeersmaatregelen wordt soms een route opgelegd die niet door de GPS-systemen wordt aanbevolen. Daarom wordt er aan de toeschouwers gevraagd om geen gebruik meer te maken van hun GPS-systeem zodra ze het circuit naderen, en zeker zodra een kleurpaneel een andere richting aangeeft.

Toegangszones

Sociale mediaDe federale politie zal dit weekend ook actief communiceren via de sociale netwerken Twitter en Facebook. Er zal via Twitter in reële tijd informatie verspreid worden in vier talen: Nederlands en Engels (via @Fedpol_Pers) en Frans en Duits (via @Polfed_Presse). Ook op de Facebook-pagina Belgian Federal Police wordt gecommuniceerd om de toeschouwers maximaal te informeren over hun mobiliteit en veiligheid.

Toegangszones

De Coördinatie- en steundirectie van Luik stelde een verkeersplan op in functie van het toegangsticket tot het circuit. Zo werden er drie zones vastgelegd:- Geel: deze zone ligt ten noorden van het circuit en is toegankelijk voor mensen met een ticket Gold of Silver 1 en 2 in de zone 'Source'.- Groen: deze zone ligt ten zuiden van het circuit en is toegankelijk voor mensen met een ticket Silver 3 of Brons in de zone 'Combes'.- Rood: deze zone ligt ten zuiden van het circuit en is toegankelijk voor mensen met een ticket Brons in de zone 'Blanchimont'.

De toeschouwers die hun parkingticket in voorverkoop kochten, wordt aangeraden de bewegwijzering te volgen die overeenkomt met de kleur vermeld op hun toegangsticket.

Voorgestelde autosnelwegenOm de vaak erg drukke E42-A27 te ontlasten raadt de politie de automobilisten die van Brussel of Namen komen om de E25-A26 richting Luxemburg te nemen, tot aan afrit 48 Werbomont in de richting van Stavelot.

De andere mogelijkheden zijn:

Via de E42-A27:- Afrit 10 - Francorchamps Nord (dorp Francorchamps) geeft toegang tot de gele zone (en P7-8)- Afrit 10 Bis - Cronchamps (bestemd voor Officials) is voorzien voor mensen die in het bezit zijn van de gele parkeerkaarten (P1 tot P6, P14 en P15).- Afrit 11 - Francorchamps Sud (Malmedy) verschaft toegang tot de rode en groene zones.

Via de E25-A26:- Afrit 47 - Harzé geeft toegang tot de gele zone (volgen richting Stavelot).- Afrit 48 - Werbomont geeft toegang tot de groene en rode zones (volgen richting Stavelot).

ParkerenIn elke zone zijn er parkings voorzien. Om op zondag 24 augustus de verplaatsingstijden zo kort mogelijk te houden, wordt aan de toeschouwers die nog niet over een toegangsticket beschikken gevraagd om zich naar de groene en rode zones te begeven. Zij nemen dan beter de E25-A26 en niet de E42-A27 die erg druk dreigt te zijn.

jn.

Autocars

Er zijn verschillende parkings voorzien voor autocars die beschikken over een parkingticket dat via voorverkoop gekocht werd. Zij krijgen een routebeschrijving.De andere autocars mogen naar parking P1 rijden, deze ligt dicht bij de ingang van het circuit. Deze bussen worden verzocht de snelweg E42-A27 te verlaten aan afrit 9 in de richting van Verviers - St Vith; en afrit 10 in de richting van St Vith - Verviers.

Er is ook parking voor autocars voorzien in de groene (Combes) en rode (Blanchimont) zones.

Vertrekken met de taxi

Met het oog op de uittocht vanuit Francorchamps na afloop van de Grand Prix zijn er veel taxi's in het dorp.Deze taxi's, ter beschikking van iedereen, staan op parking 24 dichtbij het Racing Hotel Francorchamps. Deze parking is ook makkelijk te bereiken via de uitgang van het circuit ter hoogte van zone 'la Source'.

Diefstal en oplichting

Om diefstallen van en in voertuigen maximaal te voorkomen, wordt aan de toeschouwers gevraagd de wagen goed af te sluiten en geen waardevolle voorwerpen zichtbaar in het voertuig te laten liggen. Ook zijn er jaarlijks de 'bonneteau'-spelers (een bal die moet worden gezocht onder drie bekers) aanwezig. Het gaat steeds om een situatie waarbij de toeschouwer geen schijn van kans maakt om te winnen! Blijf dus waakzaam en laat u niet verleiden door dit gokspel!Er zijn ook geregeld gauwdieven langs het circuit.

Internationale samenwerking

De ordedienst wordt voorzien door de Coördinatie- en steundirectie van Luik in nauwe samenwerking met de lokale politiezone Stavelot-Malmédy. Ze kunnen ook rekenen op de steun van volgende federale politiediensten: Wegpolitie Luik, Federale gerechtelijke politie Verviers, Dienst luchtsteun, het CIC van Luik, de politieschool van de provincie Luik,… In totaal worden meer dan 850 politiemensen ingezet, zowel uit Wallonië (arrondissementen Luik, Luxemburg, Namen, Waals-Brabant, Eupen en Bergen) als uit Brussel. Samen zullen zij dag en nacht de veiligheid en mobiliteit rondom en binnen het circuit verzekeren.

De Belgische politie kan dit jaar opnieuw rekenen op de steun van buitenlandse collega's. Een dertigtal collega's uit Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Nederland komen het politiedispositief versterken. Zij zullen zichtbaar aanwezig zijn om de talrijke buitenlandse toeschouwers op te vangen en kwaliteitsvol verder te helpen.De doelstellingen zijn meervoudig: de samenwerking met onze partners verder verdiepen op het terrein maar vooral een meerwaarde bieden aan de bezoekers uit onze buurlanden. Zij zullen geholpen worden door politiemensen in herkenbare uniformen die boven perfect Luxemburgs, Duits en Nederlands spreken. Dit alles zal het veiligheidsgevoel van de toeschouwers optimaliseren.

Labels