Cyberveiligheid : Vergeet niet je telefoon opnieuw te starten!

Onze smartphones zijn steeds meer het doelwit van hackers. Commissaris Olivier Bogaert, onze cyberveiligheidsexpert, raadt aan je telefoon minstens een keer per dag uit te schakelen en opnieuw te starten. Zo zullen de applicaties en activiteiten die op de achtergrond draaien, worden beëindigd.

Cyberveiligheid : Vergeet niet je telefoon opnieuw te starten!

Als je telefoon bijvoorbeeld besmet is met malware die je persoonlijke gegevens verzamelt, zal een herstart dit een halt toeroepen”, legt Olivier Bogaert uit. Dat geldt in het bijzonder voor applicaties op de achtergrond die advertenties weergeven. “Na de herstart zullen de hackers helemaal opnieuw moeten beginnen om binnen te raken.” Dit zal dus niet meer mogelijk zijn zolang je de betrokken applicatie niet opent.

Soms een heel jaar ingeschakeld!

Veel gebruikers hebben echter niet de gewoonte om hun telefoon regelmatig opnieuw te starten en laten hem soms een heel jaar aanstaan. “Ze starten hem doorgaans alleen opnieuw in geval van een probleem met de batterij of een trage werking”, betreurt Olivier Bogaert.

Schakel jij ook niet graag je telefoon uit, dan raadt onze expert je niettemin aan om geopende applicaties regelmatig te sluiten. “Maar jammer genoeg zal dit je niet beschermen tegen de onzichtbare processen die op de achtergrond actief zijn.” Denk er dus aan om ook een antivirus te installeren!

Meer weten?