#Wederzijdsrespect Video 1: De Aangifte

#Wederzijdsrespect Video 1: De Aangifte

"Zaadjes zaaien om later resultaten te oogsten"

"Het beste scenario voor een veiligere samenleving is wederzijds respect". Dit is de slogan voor de nieuwe video's over #WederzijdsRespect die met de steun van het bedrijf Bridgeneers zijn gemaakt. Begin september hebben we ervoor gekozen de eerste video te onthullen met daarin het getuigenis van eerste inspecteur Eric Vercammen (PZ Gent). Hij leende zijn gezicht aan meerdere video's. Een ontmoeting.

Ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de campagne #WederzijdsRespect beslisten de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP) en de Directie van de communicatie (CGC) van de Federale Politie enkele korte video's te maken. Hierbij konden ze rekenen op de financiering van de Sociale dienst van de politie (SSD) en de medewerking van de firma Bridgeneers.

De eerste video speelt zich af in een politiekantoor. Er komt een dame aangifte doen van een fietsdiefstal, gevolgd door een slachtoffer van partnergeweld. Het slachtoffer van partnergeweld krijgt voorrang om aangifte te doen, tot verbazing van de andere vrouw die nochtans als eerste was aangekomen. De persoon aan het onthaal stelt haar echter gerust: ze zal ook worden geholpen, maar ze moet begrijpen dat er bepaalde dringende gevallen zijn ...

Eerste inspecteur Erik Vercammen nam deel aan de casting voor deze video en werkte met plezier aan het project mee. “Ik werk sinds september 2000 bij de politie. Ik vond dat het tijd was dat de mensen eindelijk het gezicht achter het uniform leerden kennen. Zo nam ik eerst actief deel aan de onlineserie 'FRAMED' (video 1) (bekroond door het Netwerk Intersection) en het Gentse project 'Connecting sports', waarbij we elkaar in de boksring kunnen treffen onder begeleiding van een geweldige trainer. Dankzij dit project heb ik de jeugd beter leren begrijpen en heb ik een nog betere relatie met mijn 20-jarige zoon!”

Eerst en vooral praten

Toen hem het #WederzijdsRespect-videoproject voorgelegd werd, zei Erik zonder te aarzelen ja. "De politie heeft nood aan jongeren en moet begrijpen dat er onder hen zaadjes moeten worden gezaaid. We zullen het resultaat ervan in de toekomst kunnen oogsten. En niet enkel op het vlak van rekrutering."

Erik heeft trouwens al meermaals de gelegenheid gehad om met hen te praten. "Ik heb het uitgeprobeerd met een dertigtal Brusselse jongeren die de Gentenaars lastigvielen in het recreatiedomein Blaarmeersen. Ik was beleefd en kalm tijdens het gesprek en ze voelden zich gerespecteerd. Uiteindelijk bedankten ze me voor onze dialoog", aldus de 52-jarige Erik. "Misschien zien ze in mij een vaderfiguur met een jeugdige mentaliteit? ", grapt hij.

De politieagent is in elk geval overtuigd: een gesprek aangaan is de sleutel om beter samen te leven. "We mogen niet te repressief zijn. Dialoog en genegotieerd beheer van de openbare ruimte zijn de beste formules."

Meer weten…

Labels