"Gepassioneerde, flexibele mensen met een groot plichtsbesef"

In september gaan we verder met onze rubriek over Employer Branding in het kader van de kalender 2023. Deze maand staat de Directie van de logistiek (DRL) in de schijnwerpers. Twee van haar leden lichten ons de verscheidenheid van hun directie toe. 

« Des gens passionnés, flexibles et avec un grand sens du devoir »

De aanwezigheid van de Directie van de logistiek is merkbaar op alle niveaus van de Federale Politie, maar haar medewerkers zijn op zijn zachtst gezegd weinig bekend. "In totaal bestaat onze organieke tabel uit ongeveer 550 personen", zegt Maxime Fellahi, dienstchef Real Estate bij de DRL. “Samenvattend zou ik zeggen dat we ons bezighouden met al het materiaal dat betrekking heeft op politieagenten, met uitzondering van ICT-materiaal, dat wordt beheerd door de Directie van de politionele informatie en de ICT-middelen, en zeer specifiek materiaal, dat rechtstreeks wordt beheerd door de betrokken algemene directies.”

De Directie van de logistiek is zo verantwoordelijk voor de samenstelling van de uitrusting van de politieagenten van A tot Z en voor het onderhoud ervan: uniformen, wapens, voertuigen, infrastructuur en allerlei niet-gespecialiseerd materiaal. “We werken altijd samen met het operationele kader en vakspecialisten voor elke algemene directie. De gedeconcentreerde coördinatie- en steundirecties zijn voor ons ook belangrijke partners tussen het lokale en federale niveau. ”DRL is ook de opdrachtencentrale (bijvoorbeeld voor de aankoop van voertuigen) en de aankoopcentrale (met name voor het basisuniform) voor de Lokale Politie.

Om de kwaliteit van het materiaal te garanderen, stelt DRL in het bijzonder commissies voor evaluatie van het materiaal in. "Bijvoorbeeld Kate, die in het midden van de kalenderfoto staat, is Technical Engineer. Ze zorgt voor het evenwicht, het comfort, de sterkte en de veiligheid van het uniform. Ze evalueert samen met de politiewereld de kwaliteit van de uniformen voor ze op de markt worden gebracht", legt Rosetta Collura, adviseur coördinatie, uit.

 

Zeer weinig operationelen

Een van de bijzonderheden van DRL is dat deze directie zeer weinig operationele personeelsleden telt. "We hebben er bijvoorbeeld aan de ingang van de complexen om in te staan voor de bewaking. Voor de rest zou ik zeggen dat we voor meer dan 90% uit burgerpersoneel bestaan. Maar afhankelijk van de behoeften doen we natuurlijk een beroep op operationelen", legt Maxime Fellahi uit.

Criminologen, psychologen, historici, politicologen, arbeiders, architecten, ingenieurs, schrijnwerkers, onderhoudspersoneel, wapenmakers enz. DRL heeft een breed scala aan profielen, met een bijna perfecte balans tussen mannen en vrouwen en een grote diversiteit aan achtergronden. "Om lid te zijn van onze directie moet je in de eerste plaats een zekere nieuwsgierigheid hebben en je in de dossiers durven te verdiepen en je ervoor interesseren. De profielen worden echter steeds gespecialiseerder, zoals in het geval van textielingenieurs die de ergonomie en veiligheid van een uitrusting kunnen garanderen. Dat is van essentieel belang, want de veiligheid en het welzijn van de operationelen blijft de basis van onze beroepen. Daarvoor werken we met name veel samen met de Interne directie voor preventie en bescherming op het werk (CGWB) en de preventiecomités."

 

Zich bekend maken

DRL is vooral op zoek naar technische profielen (mecaniciens, schilders, elektromecaniciens ...) en ingenieurs. "Het probleem is dat er een tekort is op de markt voor deze mensen, en er is ook een zekere onwetendheid over de burgerfuncties bij de politie. Daarom proberen we onszelf te promoten op evenementen zoals 21 juli, waar we aanwezig waren met een takelwagen in het defilé en op de Jobpol-stand om onze beroepen voor te stellen", zegt Rosetta Collura.

 

"We nemen op onze manier deel aan de opdrachten"

Wat zouden Rosetta en Maxime tegen de burgers zeggen om hen te overtuigen om bij DRL aan de slag te gaan? "Ten eerste draagt onze organisatie in het algemeen sterke waarden uit zoals respect. Bovendien hebben we bij DRL een echte impact, zij het indirect, op onze politiecollega's en dus op de maatschappij in het algemeen. Door gewoon de straat op te gaan, kunnen we onze verwezenlijkingen concreet zien, gaande van voertuigen tot uitrustingen van politieagenten. Bovendien kunnen we rekenen op een echt evenwicht tussen werk en privéleven", aldus Rosetta.

Daarenboven evolueren de materies voortdurend. "We zijn steeds in evolutie. De politie evolueert mee met de maatschappij en dat is een groot pluspunt", vult Maxime aan, die zich als bevoorrecht beschouwt. "Ik ben politicoloog van opleiding en de politie was mijn eerste werkgever. Ik voel me hier echt goed."

Als Rosetta en Maxime ermee hebben ingestemd om te getuigen, dan is dat in de eerste plaats als woordvoerders van hun collega's. "Het zijn mensen die vaak liever in de schaduw blijven, maar die onze aandacht verdienen. We zien ze niet, maar toch spelen ze een waardevolle rol", leggen ze uit.

"Sommige van hen zijn echt buitengewoon en slagen erin om problemen op te lossen met heel weinig budget en op een creatieve manier.  We hebben het geluk te kunnen rekenen op gepassioneerde, flexibele collega's met plichtsbesef", besluit Maxime.

Meer info's op Jobpol