Veilig Surfen : Wat is astroturfing?

Gebruikers van het internet en sociale netwerken zouden dit moeten weten: soms is het nodig een onderscheid te maken tussen echte informatie en fake news dat enkel en alleen wordt verspreid om het publiek te misleiden of te manipuleren. Astroturfing is een van die veelgebruikte propagandatechnieken. Een woordje uitleg. 

Surfons Tranquille : Astroturfing, késako?

Astroturfing is een manuele of algoritmische propagandatechniek waarbij een spontane of populaire beweging wordt gesimuleerd om de publieke opinie te beïnvloeden. Deze werkwijze maakt de oprichting mogelijk van groepen op platforms die op grote schaal worden geraadpleegd door het publiek, dat er vervolgens publicaties en commentaren ontdekt over kwesties als de gevaren van de vaccinatie tegen COVID-19 of de enorme stijging van de energieprijzen en de passiviteit van onze politieke leiders ter zake, om recente voorbeelden te noemen. Dankzij de ruime verspreiding zal deze inhoud waarschijnlijk ook door bepaalde media worden opgepikt en zo een groot aantal burgers beïnvloeden die zullen geloven in de geloofwaardigheid van de artikelen die zij hebben gelezen. 

Hoewel deze techniek niet nieuw is, is ze momenteel in opmars. De kwaadwillige personen of groepen die er gebruik van maken, profiteren in feite van de afhankelijkheid van veel mensen van hun smartphone, maar ook van de algoritmen om een maximale verspreiding te verzekeren. Door honderden berichten te publiceren waarin wordt uitgelegd dat een groot aantal burgers zich tegen deze of gene situatie verzet, slagen ze erin degenen die deze berichten raadplegen te overtuigen. Bovendien zal het liken van het bericht vervolgens leiden tot de verspreiding van soortgelijke inhoud of commentaren. Naast de rol van influencers kunnen astroturfers  deze techniek ook gebruiken om bijvoorbeeld valse reviews over een bedrijf te publiceren door de kwaliteit van zijn producten te benadrukken en tegelijkertijd kritiek te leveren op concurrerende bedrijven.  

Het is daarom altijd belangrijk om wat afstand te nemen van een publicatie op sociale media en na te gaan of de gepubliceerde inhoud of opmerkingen echt zijn. Een site als hoax-net.be kan de gebruiker hierbij helpen.  

 

Meer weten?