Waarschuwing hacking social media accounts

Momenteel worden op grote schaal Instagramaccounts overgenomen. Via DM’s (direct messages) worden gebruikers op het platform benaderd door een zogenaamde vriend of vriendin. Het betreft hier een account van iemand die zich voordoet als een ander.

Waarschuwing hacking social media accounts

Op deze manier probeert de afzender met je in contact te komen en je telefoonnummer te achterhalen. Is het contact eenmaal tot stand gekomen en heb je je telefoonnummer doorgegeven, dan stuurt de afzender een link door via WhatsApp. Deze link verwijst naar de mogelijkheid om je Instagram-wachtwoord te resetten. Ga je hierop in, dan kan de afzender je account overnemen en worden jouw volgers in jouw naam benaderd met vergelijkbare verzoeken.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om steeds sterke wachtwoorden te gebruiken en waar mogelijk ook een tweestapsverificatie. Dit in combinatie met een 'password manager' zoals Keepass, waar je voor elk account gemakkelijk een ander wachtwoord kan opslaan, is de veiligste vorm om je accounts te beschermen. Indien je toch gehackt bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met Instagram. Breng als het kan ook je volgers op een andere manier op de hoogte.