Veilig Surfen : Hoe met Google je gegevens beheren
We hebben het regelmatig over cyberinbraken door hackers, maar ook over oplichterij nadat onze persoonlijke gegevens achterhaald werden. Deze week geven we enkele tips om geen doelwit te worden na het delen van te veel informatie.
De Algemene Verordening Gegevensbescherming is in mei 2018 in Europa van kracht geworden en grote digitale bedrijven hebben zich daaraan moeten aanpassen. Dit was onder meer het geval voor Google dat het ons in de instellingen van onze accounts mogelijk maakte bepaalde informatie onzichtbaar te maken of de zichtbaarheid ervan te beperken.
In april van dit jaar heeft Google nieuwe opties toegevoegd die we je graag laten ontdekken. Deze tool stelt je in staat je persoonlijke informatie te verwijderen die bijvoorbeeld nummers of foto's, bankgegevens, de lijst van je contacten of persoonlijke gegevens zoals medische gegevens bevat.
Concreet stelt het veiligheidslab ESET voor om onze onlineaanwezigheid als volgt 'op te kuisen'.
- Eerst moet je weten wat het internet over je weet. Je gebruikt Google en je zoekt je naam. Op de eerste vijf pagina's kan je de resultaten ontdekken. Je kan ook je naam en telefoonnummer of je naam en persoonlijk adres combineren.
- De tweede stap is naar de instellingen van je profiel op de sociale media gaan. In de vertrouwelijkheidsinstellingen kan je je content beschermen zodat die niet zichtbaar is in de zoekmotoren. Je kan ook kiezen wie kan zien wat je publiceert.
- In de derde fase wordt je ook verzocht je oude berichten te verwijderen op Facebook, Twitter of andere sociale media. Want als je privacy voor jou belangrijk is, is ze dat ook voor je vrienden en familie. Aarzel dus niet om de foto's te verwijderen waarop ze naast jou te zien zijn.
Na die 'schoonmaak' kan je de nieuwe tool van Google gebruiken om je persoonlijke informatie uit zijn opzoekingen te verwijderen. Daartoe gebruik je het formulier 'Recht om vergeten te worden' van Google.
Meer weten?
- Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025 - Het onderwerp van dit artikel maakt deel uit van de strijd tegen het fenomeen Hacking, informaticasabotage, informaticabedrog en oplichtingen met internet