Veilig Surfen : Wees uiterst voorzichtig wanneer je je smartphone gebruikt!

Op dinsdag 11 oktober lanceert het Centrum voor Cybersecurity België een bewustmakingscampagne in samenwerking met de Cyber Security Coalition. Het is geen verrassing dat deze campagne ons oproept om uiterst voorzichtig te zijn wanneer we onze smartphone gebruiken. 

CCB : Campagne OK, is niet altijd OK!

Afgelopen maand vertelden we jullie over een techniek die hackers gebruiken. Nadat ze valse websites hebben aangemaakt, sturen ze je berichten om je uit te nodigen gratis video's te downloaden. Ook op sociale media maken ze via gesponsorde content reclame voor dit platform. Ze stellen je voor een app te installeren, een opiniepeiling te beantwoorden door op een link te klikken of op de site een account aan te maken.

Als je hierop ingaat, installeren ze malware waarmee ze je kunnen bespioneren en je gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen stelen.

Vorig jaar was de meest opmerkelijke aanval die van het FluBot-virus. In ons land besmette deze malware duizenden smartphones. Hackers konden het virus makkelijker installeren doordat tal van gebruikers een app hadden gedownload en geïnstalleerd zonder eerst informatie in te winnen.

FluBot nam vervolgens de controle over de besmette smartphone en kon ook berichten versturen in naam van de eigenaar. Door te berichten te lezen, gaven de ontvangers het virus de kans zich ook op hun telefoon te installeren. De campagne van het CCB roept ons dus op om bijzondere aandacht te besteden aan de beveiliging van onze mobiele toestellen. Zoals je ongetwijfeld dagelijks vaststelt, is een leven zonder smartphone ondenkbaar geworden. Met dit toestel kunnen we de actualiteit opvolgen, de profielen van onze vrienden op sociale media bekijken, onlineaankopen doen, onze pakjes volgen of ons ontspannen met ons favoriete spel.

Maar zoals je begrepen hebt, zijn hieraan risico's verbonden. Als je niet goed oplet, zal je hackers in staat stellen een virus te installeren.

Op OK klikken is dus niet altijd OK!

De boodschap van deze preventiecampagne is dus zeer duidelijk: download alleen apps van officiële stores en wees op je hoede voor virussen! 

 

Meer weten ?